BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  SAĞLIK

Bakandan 'Şişko' yorumu

'Şişko' sözleri ile bir anda dikkatleri üzerine çeken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bundan sonra konuşmalarına nasıl dikkat etecağini açıkladı

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Obezlere şişko diyelim" sözleriyle ilgili insanları rencide etmek gibi bir düşüncenin aklının ucundan bile geçmediğini söyledi. Şimdi o kelimeyi kullanmaya çekindiğini dile getiren Akdağ, "Bundan sonra iletişimciler bana hangi kelimeyi kullanın derlerse ben onu kullanacağım. Eleştiren olursa da 'iletişimciler böyle söylüyor' diyeceğim." değerlendirmesini yaptı.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Elit World Otel'de 'Uluslararası Sağlığın Geliştirilmesi ve İletişimi Sempozyumu'nun açılışına katıldı. "Obezlere şişko diyelim" sözüyle tepki çeken Akdağ, konuşmasında bu söze de değindi.

Bu konularda dikkatli olmak gerektiğini dile getiren Akdağ, "Ben böyle bir toplantıda bu farkındalığı oluşturmak için 'Acaba hangi kelimeyi kullanmalıyız.' diye bir milletvekilimize bir soru yönelttim. Karşılıklı konuşuyorduk. Kelimeyi kullanmaktan bile şimdi çekiniyorum. Basında belki de haklı olarak ciddi bir eleştiriyle karşılaştım. Biz de tabiî ki öğrenmeye devam ediyoruz. Şimdi ne diyeceğiz; Kilolu mu?, Aşırı kilolu mu?, Şişman mı?, Obez mi? diyeceğiz. Bunların hangisini nerede kullanacağız onun için kurul çalışmalarına başladık" diye konuştu.

"HALK NE İSTERSE ONU SÖYLEYECEĞİM"


Bu konuda halk ne isterse onu söyleyeceklerini aktaran Bakan Akdağ, "Halk hangisini daha iyi algılayacaksa onu kullanacağız. Ondan sonra bizi tenkitte etseler öneli değil, tüm amacımız bireyin sağlığına yardımcı olmak. Bireyin insanları rencide etmek hiç birimizin benim aklımın köşesinden bile geçmez. Ekibimizle birlikte 8 senedir aman insanımızın sağlığı daha iyi olsun, daha uzun yaşasın, diyabet hastalığına yakalanmasın diye düşünürken. Tabiî ki hiçbir ferdini rencide etmek aklımın ucundan bile geçmez. Bundan sonra iletişimciler bana hangi kelimeyi kullananın derlerse ben onu kullanacağım. Eleştiren olursa da 'iletişimciler böyle söylüyor' diyeceğim. Kuşkusuz bunu da saha araştırmalarıyla yapacağız" İfadesini kullandı.

TÜRKİYE'DE 93 MİLYAR ADET SİGARA KULLANILIYOR


Türkiye'de sigara kullanımına da değinen Akdağ sözlerini şöyle tamamladı: "2006 yılında Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 33,6'sı sigara kullanıyordu. 2010'da bu oran yüzde 27.1'e düştü. 4 yıl içerisinde bu çok önemli bir oran. Türkiye'de 100 milyar tanenin altında sigara içilmesine hiçbir yıl tanık olamadık. 107 milyara kadar çıkmıştı. 2010 yılında 93 milyar tane sigara tüketildi. Şükürler olsun derken 93 milyarı sevdiğimden değil, düşüşten dolayı söylüyorum. Tabiî ki bu rakamı daha da aşağıya çekeceğiz."