BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  DÜNYA

Bakandan ırkçılık açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından gündeme gelen ırkçılık tartışmalarıyla ilgili, "Biz tarih boy...

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin ardından gündeme gelen ırkçılık tartışmalarıyla ilgili, "Biz tarih boyunca kafatasçılık yapan bir millet olmadık" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, bakanlık konferans salonunda düzenlenen "2013 Sezonu Üniversiteler Spor Ligi Ödül Töreni"ne katıldı. Üniversiteli öğrencilere kupa ve madalyalarını veren Kılıç ile Gaziantep Zirve Üniversitesi Erkek Basketbol Takımı oyuncusu Yassir Said Elbusaidy arasında geçen diyalog son dönemde Türkiye’de yaşanan ırkçılık tartışmalarını akla getirdi. Bakan Kılıç, ödül töreni sırasında sahnede siyahi oyuncuya "Nerelisin" diye sorması üzerine, "Samsunluyum" cevabını aldı. Bunun üzerine salonda renkli anlar yaşandı.
Konuya yönelik törenin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıç, "Nerelisiniz diye aslında memleketlerini sordum gençlere ’Samsunluyuz’ dediler. Kenyalı olduklarını sonradan öğrendim. Önce Samsunlu olduklarına inandım yalnız. Liseyi Samsun’da okumuşlar. Şu anda Gaziantep Üniversitesi’nde öğrenci gençler" dedi.
Son oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde Fildişili oyuncu Drogba’ya Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda ’muz’ gösterilmesiyle ilgili soru üzerine Kılıç, "Renkleri farklı yaratan, kainatı yoktan var eden Allah. Son maç sırasında yaşananları da tartışmaları da doğrusu çok yanlış buluyorum. Türk toplumunun inançları ve gelenekleri ırkçılık kavramını yaşama imkanı zaten vermez. Bu toplumun haritasında, medeniyet ve kültürel kodlarında ırkçılık kavramının yeri yok. Biz tarih boyunca kafatasçılık yapan bir millet olmadık. Biz insanları ırklara göre üstün ya da zayıf ırklar olarak adlandıran bir millet olmadık. Dolayısıyla yaşananların noktalanmasını, yapılanların bireysel ayıplar olarak görülmesini, ayıplanmasını, kınanmasını ama bir yandan da unutulmasını arzu ediyorum. Bu toplumda ırkçı tohumlar yeşermez. Bu toplumda birileri anlık hareketlerle düşüncesizce bu tarz yanlış eylemler içine girebilir ama bu tür eylemler uzun soluklu olmaz. Bu ülke hoşgörününü ve barışı ülkesi ve inancımızı onu reddediyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Kılıç, "Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi yapılan ırkçı saldırıya yönelik UEFA’ya şikayet edeceği" iddialarını ise, "Ben bununla ilgili kulüplerden resmi bir açıklama duymadım" cevabını verdi.
Gaziantep Zirve Üniversitesi Erkek Basketbol Takımı oyuncuları Yassir ve Kombo ise Türkiye’de yaşamaktan memnun olduklarını belirttiler. Siyahi sporcular, her ülkede iyi ve kötü insanların olduğunu belirterek, Türkiye’de ırkçılık konusunda bugüne kadar herhangi bir problem yaşamadıklarını dile getirdiler.