BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bakan'dan idam cezası için yeni açıklama!

Özgecan Aslan cinayetinin ardından “bu tür suçlar için idam cezasının yeniden getirilmeli" diyen Bakan Zeybekci'den yeni bir açıklama geldi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mersin’deki Özgecan Aslan cinayetinin ardından “bu tür suçlar için idam cezasının yeniden getirilmesinin hassasiyetle tartışılması ve getirilmesi gerektiği” yönündeki açıklamasına ilişkin, "Türkiye, kamu vicdanını rahatlatıcı bir şekilde bu tür infial, yani insanlık suçu, millete karşı, insanlığa karşı işlenmiş olan böyle suçlara, bence gerekli cezayı verebilmeli diye düşünüyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Kadın Kolları Olağan Kongresi'ne katılmak için geldiği Manisa'da partisinin İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bakan Zeybekci'yi AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, AK Parti Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Recai Berber ve Muzaffer Yurttaş karşıladı. Bakan Zeybekci, 7 Haziran seçimleri yaklaştıkça siyasetin hızlandığını ve rekabetin artmasının demokrasi için şenlik olduğunu söyledi. Zeybekci, kongreleri düğün havasında yaptıklarını dile getirerek, yeni seçilen il ilçe başkanlarını tebrik etti.

Ziyarette gazetecilerin soruların da yanıtlayan Bakan Zeybekci, Mersin'de öldürülüp yakılan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan ile ilgili bir soru üzerine, toplum vicdanını yaralayan bu olaylarda idamın geri getirilmesinin düşünülebileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, "Sosyal medya üzerinden yapmış olduğumuz açıklamada da öncelikle kızımıza, yavrumuza Allah'tan rahmet diliyorum. O güzel yavrumuz, genç kızımız hepimizin yavrusudur. Benim de aynı yaşlarda çocuklarım var, kızım var. Rabbim o yavrumuzu cennetin en güzel yerine alsın. Diğer taraftan, Türkiye bazı şeyleri yeniden tartışmalı diye düşünüyorum. Bu şekilde insanlık suçu, nefret suçu, bu şekilde toplumun tüm duygularını rencide eden, toplumu infiale sürükleyen bu tarz olaylarda yine hassasiyetle yine akıllar tartışarak idam cezasını geri getirmeyi tartışmalı Türkiye. Bu benim kendi görüşüm. Siyaset bunu tartışmalı, meclis bunu tartışmalı, bütün bazı popülist münazaraların dışında, akılla tartışılmalı diye düşünüyorum" diye konuştu. Toplum vicdanının yaralandığını ifade eden Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Milletin kamu vicdanını rahatlatacak cezalandırma sistemleriyle, böyle özel durumlarda, Türkiye olarak bir çözüm yolu üretebiliriz diye düşünüyorum. Tabi Türkiye'nin hafızasında idam edilmiş masum insanlar var. Türkiye'nin hafızasında yaşı büyütülerek idam edilmiş çocuklar var. Türkiye'nin hafızasında idam edilerek bir demokrasi şehidi olarak tarihe geçirdiği başbakanlar ve bakanlar var. Onun için bu hassasiyetlere de dikkat edilebilir. Türkiye'de bu tarz, Özgecan kızımız, yavrumuz, ondan önce masum çocuklar, babasının dükkanına giderken kaçırılarak hunharca işkence edilerek öldürülen yavrular oldu. Küçük çocukları kaçırıp, başka şehre götürerek, sabi dediğimiz çocukları katleden caniler vardı. Bunlar toplum vicdanında çok büyük yaralar açmıştır. Bunların gereğinin hukuk içinde, demokrasi ile akılla yapılması gerekir. Bunu yaparken toplumun hafızasındaki kötü hatıraları canlandıracak şeylere meydan vermeyecek düzenlemeler yapılmalı. Şahsi görüşüm Türkiye kamu vicdanını rahatlatıcı bir şekilde, insanlık suçu, millete karşı, insanlığa karşı işlenmiş olan böyle bir suçta gerekli cezayı verebilmeli." Bakan Zeybekci daha sonra AK Parti İl Kadın Kolları Kongresi için tarihi bedestene geçti.