BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.433,18
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Bakandan flaş yerli otomobil açıklaması

Yerli otomobil dün tanıtılınca olay yarattı. Yerli arabanın Cadillac BLS modeline birebir benzediği ortaya çıktı. Bakan Fikri Işık bugün kopya iddiaları için konuştu.

Abone ol

TÜRKİYE'nin ilk yerli otomobilinin prototipi dün Bakan Fikri Işık tarafından medyayla paylaşılınca olay olmuştu. Yerli otomobilin 2006 model Cadillac BLS ile büyük bir benzerlik taşıdığı anlaşılmıştı.

Sanayi Bakanı Fikri Işık , kopya Cadillac iddiaları üzerine bugün bir açıklama yaptı ve "Şu anda dünyada hiçbir otomobil yüzde 100 orijinal değildir. Neticesinde, özgün bir model ortaya çıkaracağız" dedi.

ASIL HEDEFİMİZ ELEKTRİKLİ ARABA

"Önümüzdeki 3-4 yıl süreçte, asıl hedeflediğimiz menzili uzatılmış elektrikli aracı yerli otomobil olarak özellikle Türkiye'ye ve dünyaya sunacağız" diyen Işık, açıklamasına şöyle devam etti;

"Bunu özellikle karşıtlık üzerinden, bu tür milli konuları karşıtlık üzerinden ele almayalım. Bu son derece yanlış bir tarz olur. Türkiye kendisinin menzili uzatılmış milli aracını üretecek. Devrim otomobilinde olduğu gibi baştan karşıt bir anlayışı kesinlikle kabul etmiyoruz. Yapılan güzel şeylere sahip çıkalım, eksikler varsa eleştirelim. Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir çalışma yürütüyoruz. Bunu da güçlü bir işbirliği ile yapmanın gayreti içindeyiz. Olayı başka bir tarafa çekip, kimsenin bu girişimi sabote etmesine müsale etmeyeceğiz.

ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK

Bu zaten başlangıç, göreceğiniz nihai ürün çok daha tüketicinin beğenisi kazanacak. Bugün prototipini ortaya koyduğumuz araçtan çok daha iyi olacak. Dünyada hiçbir otomobil tasarımı yüzde 100 orijinal değil. Mesela dünyada birçok otomobil tasarımını İtalyanlar yapar. Otomotiv sektöründe olanlar bunu bilirler. Olayı öncelikle marka açısından değerlendiriyoruz bir de teknolojinin geliştirilmesi açısından değerlendiriyoruz. Bu noktada çok önemli güzel bir çalışmayı yürütüyoruz. Bunun sonunda hiç kuşkunuz olmasın bir Türk markası çıkacak" .

cadillac bls ve yerli otomobil araba

YERLİ OTOMOBİL CADİLLAC KOPYASI MI?

Yerli otomobil prototipi dün Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelmişti. Otomobillere aşina olan herkes daha ilk bakışta ‘yerli otomobil’ prototipinin 2006-2010 yılları arasında İsveç’te Saab fabrikasında üretilmiş ve daha sonra bantlara veda etmiş olan Cadillac BLS modeli olduğunu görmüştü.

TÜBİTAK’a yakın kaynaklar, kurumun Saab ve Cadillac gibi GM markalarıyla, Alfa Romeo’nun 159 modelinde de kullanılan GM’in Epsilon isimli platformunun fikri mülkiyet haklarını satın aldığını ve yerli otomobilin bu platform üzerinde inşa edileceği bilgisini paylaştılar. Bu da prototipin neden Cadillac'a benzediğini ortaya çıkardı.

Otomotiv endüstrisinde benzer uygulamalar özellikle uzakdoğulu üreticilerin büyümeye başladığı yıllarda çokça yapıldı. Buradaki tartışma, sadece platformu kullanılıp, seri üretime geçildiğinde görünümü tamamen değişeceği söylendiği halde, paylaşılan fotoğrafların bir başka ve artık üretilmeyen modele ait olmasından çıktı.