BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.420,40
HABER /  POLİTİKA

Bakandan fıkra gibi cevap

ABD’nin Karadeniz’deki güvenlik faaliyetleriyle ilgili soru önergesine Bakan Gönül fıkra gibi cevap verdi

Abone ol

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül"ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 8 maddelik soru önergesinin konusunu, ABD"nin Karadeniz"de "güvenlik faaliyetleri" adıyla yürüttüğü çalışmalar oluşturdu. Özyürek, “Gerek Irak ile ilişkilerimizin gelecekteki seyri, gerekse Karadeniz"de askeri varlık bulundurmak istemesi bakımından, askeri ya da mali sakıncaları gideren türden ABD ile yapılmış tarafları bağlayıcı anlaşmalar var mıdır? Varsa, bağlayıcılık derecesi nedir? Yoksa, yapılması düşünülmekte midir?” diye sordu. Bakan Vecdi Gönül ise, CHP"li Mustafa Özyürek"in 8 maddelik soru önergesinin yanıtlamadığı

6 maddesi için Dışişlerinin telefonunu da vererek şöyle yanıt verdi:

“Soruların bir bölümü Dışişleri Bakanlığı"nın yetkisine girdiğinden, verilecek cevaba ilişkin esas olacak bilgiler istenmiştir. Bakanlığın 292 11 27 no"lu telefonuna zaman zaman miat uyarısında bulunulmasına rağmen, bugüne dek cevap gelmediğinden, Milli Savunma Bakanlığı"nın bilgi ve yetkisinde olduğu değerlendirilen 5 ve 6"ncı soruların cevapları sunulmuştur. Dışişleri Bakanlığı"ndan bir cevap alındığında, ayrıca bildirilecektir.”

İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

Gönül, Karadeniz"de, ABD öncülüğünde "terör gemilerinin tespit ve kontrol altına alınması" amacıyla başlatılan harekata ilişkin soruya ise şu cevapları verdi:



Karadeniz Uyum Harekatı, NATO"nun Akdeniz"de devam eden Etkin Çaba Harekatı"nın maksat ve hedefleri ile tamamen uyumludur ve anılan NATO harekatı ile bilgi paylaşımına dayanan işbirliği içindedir.


Karadeniz Uyum Harekatı"nın görevi, Karadeniz"de belirsiz aralıklarla karakol faaliyetleriyle yasadışı faaliyetlere karıştıklarından şüphe duyulan ticaret gemilerini tespit etmek ve izlemektir. Şüpheli bir gemi tespit edildiğinde, müşterek gayretlerle varış limanına kadar takip edilmekte, gerekmesi durumunda alıkonularak yasal işlem başlatmak üzere görev, makamlara devredilmektedir.

Haber:Ali Ekber ERTÜRK

Kaynak:Akşam