BIST 9.461
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.494,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Bakandan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin enflasyon karşısında ezdirilmeden makul bir yaşam standardına sahip olmalarının sağlanmaya çalışıldığını kaydetti.

Abone ol

Çelik, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan'ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 5510 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeye göre, Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların aylıklarının, eski ve yeni sistemde geçirdikleri süreye bağlı olarak, her iki sistemde hak edilen kısmi aylıkların birleştirilmesi suretiyle hesaplanacağını anımsattı.

ZAM HESAPLAMA FORMÜLÜ

Bu bağlamda, alt sınır aylığı uygulamasının da eski sistemde geçen hizmetlere bağlı olarak giderek uygulamadan kaldırılacağını belirten Bakan Çelik, ''2008 Ekim ayı başı itibariyle gelir ve aylıkların her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirleneceği öngörülmüştür. Emeklilerin enflasyon karşısında ezdirilmeden makul bir yaşam standardına sahip olmaları sağlanmaya çalışılmaktadır'' ifadesini kullandı.

Çelik, TÜİK tarafından 2011 yılı Temmuz-Aralık dönemine ilişkin TÜFE artış oranı yüzde 6,79 olarak gerçekleştiğinden, gelir ve aylıklar 2012 Ocak ödeme döneminde yüzde 6,79 oranında artırılarak ödendiğini bildirdi.

Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidermek amacıyla İntibak Yasa tasarısının TBMM'ne sevk edildiğini anımsatan Çelik, intibak düzenlemesi ile ilgili süreçte emekli dernekleriyle görüşülerek derneklerin sürece aktif katılımının sağlandığını ifade etti.