BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,30
HABER /  GÜNCEL

Bakan Yıldız madenin son durumunu krokiyle anlattı

Karaman Ermenek madenindeki 18 işçiyi kurtarma çalışmalarında son durumu, Enerji Bakanı Taner Yıldız krokiyle anlattı.

Abone ol

Karaman Ermenek'teki madene su basmasıyla yaşanan faciada, kurtarma çalışmalarında 10. gün de geride kaldı. Dün de işçilere ulaşılmadı.

Madendeki 18 işçiye ulaşma çalışmalarında gelinen son noktayı, Enerji Bakanı Taner yıldızı çizdiği krokiyle anlattı.

"SOMUT BİR SONUCA ULAŞAMADIK"

Akşam saatlerinde gazetecilere açıklama yapan Yıldız, çalışmalarla ilgili “Somut bir sonuca ulaşılmış noktaya henüz gelebilmiş değiliz” dedi. Yıldız, “Kuyu olarak benzetirsek maden ocağını kuyunun dibine doğru 18 kardeşimizin olduğunu düşünüyoruz. Biz şu anda 18 kardeşimizi hemen hemen dip noktalarda arıyoruz. Bu, mesafemizin daha uzun olduğunu gösteriyor” dedi. Bakan Yıldız, bir aksaklığa neden olmaması için işçi ailelerinden DNA örneğinin alınmasının ihtimal dahilinde olduğunu da sözlerine ekledi. Taner Yıldız basın açıklamasının ardından gazetecilere maden içindeki çalışmaları kâğıt üzerine çizerek gösterdi. Yıldız, bir sonraki açıklamada 3 boyutlu maketlerle bilgilendirme yapılacağını da sözlerine ekledi.

ermenek.20141106100526.jpg 

AFAD'DAN SON AÇIKLAMA

AFAD'dan dün akşam yapılan son açıklamada ise çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Ermenek maden kazası çalışmaları sırasında madenden bugüne kadar toplamda 475 vagon hafriyat malzemesi çıkarıldığını bildirdi.

Madende su boşaltma, hafriyat çıkarma ve tahkimat çalışmalarının devam edildiği belirtilen açıklamada, “Başbakanlık afad koordinasyonunda 50’ye yakın kamu kurumu, özel ve sivil toplum kuruluşu, toplamda 878 kişilik bir ekiple seferber olmuş durumda. Madenden bugüne kadar toplamda 475 vagon hafriyat malzemesi çıkarıldı. Tünellerdeki tahkimat çalışmaları için ise 94 vagon tahkimat malzemesi kullanıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları ilk günden beri yerinden koordine ediyor” denildi.

"KAZAYA SEBEBİYET VERMEMEK İÇİN POPMPALAR AŞAMALI BİR ŞEKİLDE AŞAĞIYA İNDİRİLİYOR"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve hafriyat tahliye ediliyor; gerekli tahkimat (güçlendirme ve tünel açma) çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor. Çalışmalar, alana kurulan seyyar aydınlatma cihazları ille geceleri de devam ediyor. Su ve hafriyat tahliyesi için çok sayıda motopomp, çamur pompası, Jeneratör, hidrosap getirildi. 522’si arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 126’sı su boşaltma faaliyetlerinde görevli 648 personel, alanda büyük bir özveriyle çalışmayı sürdürüyor.

"PSİKO-SOSYAL DESTEK"

Psiko-sosyal destek ve teknik destek çalışmalarında ise158 personel görev alıyor. Su ve hafriyat tahliyesi, tahkimat ve arama kurtarma çalışmaları toplamda 857 kişilik ekip ve 178 araçla aralıksız devam ediyor. Ekipler ile araç ve malzemelerin hızla sevk edilmesi için 3 helikopter ve 2 uçak kullanıldı. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için 8 mobil baz istasyonu kuruldu. Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra, mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturuldu. Medya çalışanları ve güvenlik güçleri için de özel alanlar kuruldu.

AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede bir Oyun çadırı kuruldu. Büyük bir özveriyle çalışan ekipler için, alana çok sayıda çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya sevk edildi. Çalışmalar AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nden yönetiliyor.”

ÖNERİLER GELDİ

Habertürk'ün haberine göre çalışmalar sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “Öneriye açığız” mesajı yankı buldu. Maden İş Sendikası Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, madendeki çamurun, suyun çekilmesi ile katılaştığını, bu nedenle aramaların zorlaştığını belirterek, madene tekrar su basılması önerisinde bulundu. Yiğit, çamurun tekrar sıvılaştırılarak çamur pompası ile çekilebileceğini aktardı.