BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  EKONOMİ

Bakan Yazıcı o haberleri yalanladı

"Bazı gazete ve internet sitelerinde yer alan 'Komisyon ücretleri 3 milyar TL arttı' başlıklı haberler gerçeği yansıtmıyor"

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile bankaların faiz dışında tüketicilerden talep ettiği ücret, komisyon ve masraflara ilişkin tüketicileri koruyucu yeni tedbirler getirildiğini, tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırıldığını ve tüketicinin bilgilendirilmesi konusunun ön plana çıkarıldığını bildirdi.

Yazıcı, yazılı açıklamasında, bazı gazete ve internet sitelerinde yer alan "Komisyon ücretleri 3 milyar TL arttı" başlıklı haberlerde, yürürlüğe girecek Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile 'ücret ve komisyonların yasal hale getirildiği, daha önce iade edilen ücretlerin de artık geri alınamayacağı ve tüketicilerin yanıltıldığı' şeklinde ifadelere yer verildiğini belirterek, bunların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Bankaların reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların niteliklerini ve sınırlarını serbestçe belirleyebildiğini belirten Yazıcı, bankaların hangi faiz dışı ücret ve komisyonları alabileceğine ilişkin bir düzenleme olmadığından, tüketicilerden kendilerinin belirlediği farklı isimler altında ücret ve masraflar talep edildiğini ifade etti.

Bu çerçevede tüketicinin korunması amacıyla 28 Mayıs 2014'de yürürlüğe girecek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da düzenleme yapıldığına dikkati çeken Yazıcı, şu bilgileri verdi:

"Bu düzenlemede 'Tüketiciden; kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemez. Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde ise tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak bu Kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir' hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu düzenleme ile özellikle bankacılık işlemlerinde tüketiciden haksız olarak ek bir bedel talep edilemeyecektir. Bankaların faiz dışında tüketicilerden talep ettiği ücret, komisyon ve masraflara ilişkin tüketicileri koruyucu yeni tedbirler getirildi. Komisyon ücretleri artmadı tam tersine sınırlandırıldı."

Masrafların BDDK tarafından belirlenmesinin uygulamada ortaya çıkabilecek farklılıkları engelleyebileceğine işaret eden Yazıcı, bu nedenle, bankaların, tüketici kredisi veren finansal kuruluşların ve kart çıkaran kuruluşların tüketiciden faiz dışında alacakları her türlü ücret, komisyon ve masrafların Bakanlığın görüşü ile BDDK tarafından tespit edilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

KART AİDATI ÜCRETLERİ

Kamuoyunda sıkça gündeme gelen kart aidat ücretlerine de değinen Yazıcı, "Buna ilişkin olarak da 6502 sayılı Kanunda düzenlemeler yer almaktadır. Buna göre, Bankalar tarafından kredi kartı üyelik ücreti veya benzeri isimler altında alınan ücretler konusunda tüketici mağduriyetinin bertaraf edilmesi amacıyla kart çıkaran kuruluşların, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmaları zorunlu hale getirilmiştir. Belirli süreli kredi sözleşmesi veya konut finansmanı sözleşmesine ilişkin olarak bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, bu hesaptan herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Ücret ve masrafların sözleşmeler içerisinde tüketiciler tarafından zor fark edildiğini ve bu nedenle bazı tüketicilerin mağdur olduğunu ifade eden Yazıcı, bu nedenle tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafın sözleşmeye ek olarak tüketicilere yazılı olarak verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Bankacılık sektöründeki yeni düzenlemelerin uygulamaya konulmasıyla birlikte mevcut uygulamada herhangi bir sınırlama olmaksızın bankalar tarafından serbestçe belirlenen ücret, komisyon ve masraflara bir sınırlama getirileceğine işaret eden Yazıcı, "Bu alanda tüketicilerin yaşamış olduğu sorunların büyük ölçüde azalacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda, yeni Kanun ile tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alınmış, tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmış ve tüketicinin bilgilendirilmesi konusu ön plana çıkarılmıştır" ifadesini kullandı.