BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  EKONOMİ

Bakan Şimşek uyardı! En büyük hata...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon kanalında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bağlandığı NTV canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti'de liste tartışmalarını değerlendiren Mehmet Şimşek bakanlığın kendisi için önemli olmadığını, önemli olan şeyin hizmet olduğunu söyledi  Son dönemde yaşanan terör olaylarına değinen Şimşek, terör örgütünün çözüm süreci için atılan adımları istismar ettiğine vurgu yaptı. Yapılabilecek en büyük hatanın terörü AK Parti'ye bağlamak olduğunu söylen Şimşek şu açıklamalarda bulundu...

Gaziantep benim siyasette ilk göz ağrım. Acemilik Gaziantep'te geçti. Ben daha önce siyasi herhangi bir faaliyet içerisinde olmamıştım. Ve İngiltere'de severek ve başarılı olduğumu sandığım bir iş yapıyordum. Ama iş memlekete hizmet olunca, o anlamda fırsat çıkınca bizde çıktık geldik.

Sürpriz bir şekilde o dönem Gaziantep’ten milletvekili adayı yapıldım. Gaziantep, yapısal dönüşümü gerçekleştirebilir miyiz? 2007'nin Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde beni toplantılara davet ettiklerinde benim sunumum vardı "Gaziantep dönüşümün başladığı yer" diye...

Tabi aslen Mardin'liyim, sonra Batman'a bağlandı. Doğu Güneydoğu'yla bağımız var.

"BAKAN OLMUŞUZ OLMAMIŞIZ ÖNEMLİ DEĞİL"

AK Parti'de liste tartışmaları... Siz nasıl baktınız bu tartışmalara? MKYK listesinde yer almamanızın doğru tartışıldığını düşünüyor musunuz?

Siyaseten bir çok konu bir çok tarafa çekiliyor. Bugün herhangi bir kapasitede Türkiye'de ülkeye hizmet noktasında maksadım hiçbir zaman makam mevkii olmadı. Bu işin gelir ayağı olmadı. İki noktada da önceden yaptığım iş, ülkede manevi bir haz var. Milletin temsilcisi olmak en büyük onurdur. Başbakanımız, cumhurbaşkanımız vesile oldular Allah onlardan razı olsun.

MKYK'da olmuşuz olmamışız, bakan olmuşuz olmamışız önemli değil.

Son birkaç ay kadar çözüm süreci konuşuyorduk. Ama artık terör saldırılarını konuşuyoruz. Bu çerçevede terör saldırılarından sonra ekonomi nasıl etkilendi?

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN SEKTEYE UĞRAMIŞ OLMASI..."

Somut tespitler var mı? Bundan bir süre önce Fitch, aslında isim vermemem lazım. Diyorlardı ki, bana sordular. Sayın Bakan dediler, bundan bir yıl önce biz sunumlarınızı gördük. Siz çözüm süreciyle birlikte potansiyel büyümenin bir puan artacağını, cari açığın da bir puan daha düşük olacağını belirttiniz, çözüm sürecindeki başarıyla birlikte. Evet, çözüm sürecinin sekteye uğramış olması, potansiyel büyümesini olumsuz etkiler.

mehmet-simsek.20150922120121.jpg

"NE ADIM ATILMASI GEREKİYORSA ATTIK"

Şimdi çözüm sürecinde AK Parti, gerçekten samimi, cumhurbaşkanımız başta olmak üzere başbakanımız, biz temel hak ve özgürlükler anlamında ne adım atılması gerekiyorsa attık atmaya devam ediyoruz. Yani ABD gibi, İngiltere gibi demokrasinin nispeten ileri olduğu veya Avrupa gibi, yani etnik farklılıklar bazında her türlü hak ve özgürlük konusunda zerre kadar tereddüt yok. Kürt kardeşlerimiz olsun, diğer kesimler olsun.

KARŞI TARAF SİLAHLARI BIRAKACAĞINA DAHA ÇOK SİLAH EDİNDİ

Silahlı terör unsurlarının silahlarını bırakması ve varsa başka sorunları konuşarak demokratik bir kültür içinde çaba içine girmeleri gerekiyordu. Zaten verilen söz buydu. Biz çözüm sürecini hayata geçirdik, reformları yaptık. Ama karşı taraf silahları bırakacağına, daha çok silah edindi, daha çok cephane edindi, daha çok adam kendi saflarına katmaya çalıştı.

TERÖR ÖRGÜTÜ ATTIĞIMIZ ADIMLARI İSTİSMAR ETTİ

Bölgede de uzun bir süre biz vatandaşımız bu süreçle birlikte huzurun, yatırımların kalkınmanın tadına varacak ve terörle arasında mesafe koyacak diye umut ederken, terör örgütü bu bizim hak ve özgürlük noktasında attığımız adımları da istismar ederek, eli silahlı eşkıya olarak daha çok baskı, zulüm yaptı ve bunun sonrasında vatandaş da o tepkiyi ortaya koyamadı..

EN BÜYÜK HATA: TERÖRÜ AK PARTİ'YE BAĞLAMAK

AK Parti seçimleri kaybetmiş de ondan dolayı bu terör olayları başlamış… Yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesi budur. Siz alanı terör örgütüne bırakırsanız o zaman sorun yok. Ama terör örgütünün alanda halkımıza kürt kardeşlerimize yaptığı baskının zulmün, haraç toplamanın demokraside yeri var mı? Yok.

"TERÖRE ASLA MÜSAMAHA GÖSTERMEYİZ"

Açık konuşayım. Bir takım ekonomik maliyetler olablir. Ama uzun vadeli ekonomik kazanımlar için, terör örgütünün anladığı dilden konuşulması gerekiyor ki şu anda konuşuyoruz. Ama buna paralel olarak bütün vatandaşlarımızın Kürtler de dahil olmak üzere hak ve özgürlükleri noktasında geri adım atılmaması lazım. Biz demokrasimizi daha ileri seviyeye taşıyacağız. Hiçbir şekilde ayrımcılık olmayacak. Türkiye’yi eşitlikçi katılımcı demokratik sistem içerisinde hukuk devleti içerisinde ileri taşıyacağız. Ama hiçbir hukuk devleti teröre asla müsamaha etmez.