BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Silivri'de biçerdöver kullandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir tarlada biçerdöverin direksiyonuna geçerek buğday biçti...

Abone ol

Ak Parti Silivri İlçe Başkanlığı'nda düzenlenen kahvaltıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanı sıra Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Tülay Kaynarca, Gülay Dalyan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Müdürleri Genel Müdürleri Ak Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri Timuçin Oğuz, Silivri Eski Belediye Başkanı Hüseyin Turan, köy ve mahalle muhtarları, STK temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı.

Kahvaltı sonrası bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Silivri'ye 60 yıldır gelen ilk Tarım Bakanı benmişim bunu şimdi öğrendim. Daha önce haberim olsaydı bu durumdan daha önce gelirdim. 400 bin dekar tarım arazisi var. Ancak bunun çiftçi kayıt sistemine kayıt olan kısmı 300 binin az üzerinde,gerisi çeşitli sebeplerle kayıtlı değil. Bu tabii Türkiye'nin miras yoluyla arazilerin bölünmesi meselesi,en büyük sorunumuz ve biz size bir hususu dile getireceğim.Bir mukayese yapacağım. Bu konuyla ilgili yaptığımız hazırlığı, attığımız adımların ne kadar önemli olduğunu, bundan sonra nihai son adımı atmak içinde sizinde Türk çiftçimiz içinde ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlatacaktır.1926 yılında medeni kanunu İsviçre'den almışız, tercüme etmişiz. İsviçre tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi meselesi yetkisini kantomlara vermiş, bu kanun bize tercüme edildiğinde bizde kantom olmadığı için o madde uygulamaya girmemiş" dedi.

Bakan Eker, "Dolayısıyla tarım arazisi de aynı taşınabilir mallar gibi yani para gibi yani altın gibi yani mücevher gibi babadan evlada dönülmek suretiyle uygulama gelmiş. Babanın 100 dönüm arazisi var,4 tane de çocuğu var, vefat ettiğinde bu arazi 4 tane çocuğuna eşit şekilde paylaştırılıyor. Ne oluyor, 100 dönümlük işletme 100 dönümlük çiftlik arazisi düşüyor 25 dönüme ,o evladında 2 tane çocuğu oluyor o arazi 12,5 dönüme düşüyor. Sen sağ ben selamet. Hissedar sayısı artıyor, bu hissedarların biri bir yere gidiyor öteki başka yere gidiyor. Bugün Türkiye'nin 24 milyon hektar tarım arazisi var. Bu sorun sadece Silivri'nin sorunu değil,bütün Türkiye'nin sorunu olduğu için bence size Trakya Türkiye'nin en iyi çiftçilik yapılacak bölgesidir. En güzel yapılan bölgesi, en bilinçli yapılan bölgelerden birinin başında geliyor. Dolayısıyla bu sorunu en iyi siz anlarsınız" şeklinde konuştu.

Konuşmasına "Türkiye'de 24 milyon hektar Tarım arazisi var, 3 milyon 100 bin civarında tarım işletmesi var" diyerek devam eden Bakan Eker sözlerini şöyle sürdürdü "Ortalama işletme büyüklüğü ortalama 60 dönüm,peki kaç parsel var biliyor musunuz? Tam tamına 22 milyon parsel var.Ne demek bu yani 22 milyona tahsis edilmiş bu ,bir işletme kaç parselden oluşuyor? Ortalama 7 parselden oluşuyor. 60 dönüm 7'ye bölün, şimdi böyle bir yapı size verimli bir tarım yapmaya rekabetçi bir tarım yapmaya imkan verir mi?"

Hazırladıkları taslakla Tarım arazilerinin bölünmesine limit getirdiklerini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker "Böyle bir yapı bu bizim medeni kanunumuzda miras hukukumuzdan kaynaklanan bir kangrenimiz. Bunu çözülmesi lazım. Eskiden biz geldiğimizde 1 dönüme kadar bölünebiliyordu. Şimdi Türkiye'de 2 milyon hektar arazi sırf bu bölünmüşlükten dolayı, aşırı parçalanmışlıktan dolayı kullanılamıyor, kullanılsa bile kayda girmiyor. Silivri'de 420 bin dekar arazi var, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan 300 bin dekar. İşte bu geride ki yani 124 bin dekar arazinin kullanılamamasının kayda girmemesinin sebebi bu.Biz göreve geldiğimizde şunu yaptık,tarım arazilerinin bölünebilmesine bir limit getirdik.Toprak kullanım ve arazi kullanım kanununu getirdik,önce 10 dekar sonra 20 dekarla bir sınır getirdik.

Dedik ki 20 Dekarın altına bölünemez.şimdi yeni bir adım atıyoruz,diyoruz ki Tarım arazisi miras yoluyla artık bölünmesin ,buna bir çare bulalım,eğer buna biz çare bulmazsak bu topraklar üzerinde yarın çocuklarımız bir sonraki torunlarımız burada verimli tarımsal üretim yapabilecek araziye sahip olamayacaklar.Bu 22 Milyon parsel bölüne bölüne 44 milyon parsele çıkar.Hiç başka yolu yok sistem bu şekilde devam ettiği sürece buna çare bulunmadığı sürece gideceğimiz yol bu ,bunu beraber çözeceğiz.Biz taslağımızı hazırladık.sadece biz bu işi biliyoruz demiyoruz.Ben Ankara'da Çalıştay düzenledim.Türkiye'de ki tüm çiftçi kuruluşları bütün üniversiteler meslek kuruluşları ,odalar,bu konuyla ilgili herkesle çalıştay yaptık. Hepsine sorduk biz bu işi nasıl düzelteceğiz.Çünkü bu bir toplumsal mesele tek başına bizim meselemiz değil,Türkiye'nin meselesi ama Türkiye'de kimse bu konuya bugüne kadar dokunmamış,sorunu büyük görmüşler dokunmamışlar,dünyanın gelişmiş ülkeleri bunu nasıl çözmüşse bizde böyle çözeceğiz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Ak Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, Bakan Eker ve beraberindeki misafirlere Silivri Yoğurdu hediye etti. Bakan ve beraberindeki misafirler Silivri Gazitepe Mahallesinde bulunan buğday ekili bir tarlaya geldi. Tarlada hazır bekletilen biçerdöver koltuğuna oturan Bakan Eker yaklaşık 2 dönüm buğday biçti.

Fener Köyü Muhtarı Muharrem Eren'in girişimleri sonucu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Silivri Fenerköy'e hediye edilen biçerdöver hakkında bir değerlendirme yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker "Hayırlı bir hizmet,Büyükşehir Belediye sınırlarının genişlemiş olması böylece bu alanda çiftçileri de kapsayan bir sınıra ulaşmış olması sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanımızın da çiftçiler için böyle bir destek sağlamış olması memnuniyet verici "dedi.