BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şahin'in özrü kabahatinden beter

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bombalı bir saldırıda ölenlerden 'adet' diye söz etmesine yönelik eleştirileri yanıtlarken yeni bir gafa imza attı...

Abone ol

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin,kendisine yönelik eleştirilerin dilbilgisi yönünden değerlendirdi ve bakın nasıl bir savunma yaptı

"Birine diyeyim ki, Nazım Hikmet'in eserlerini oku kardeşim, orada 'adet'in nerede, nasıl kullanıldığını göreceksin. Birileri der ki, 'Nazım Hikmet'i ben sevmem', eskiden sevilmezdi. Ben bu sözün altına imzamı atıyorum, aynen kabul ediyorum"

Feshane'de düzenlenen "Ordulular Tanıtım Günü"ne katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, burada yaptığı konuşmada, geçtiğimiz aylarda Ankara Kumrular Sokak'ta meydana gelen patlama sonrasında "3 adet vatandaşımız can kaybına maruz kaldı" sözlerine yönelik eleştirileri hatırlattı.

Şahin, "Kumrular saldırısında vefat eden insanlarımızın, 30'a yakın yaralımızın hiç mi önemi yok? Kumrular saldırısı sadece bakanın ağzından çıkan 'adet' kelimesine indirgeyecek kadar basit ve hafif mi soruyorum? Suçlu ayağa kalk sen Kumrular'ı unutturamazsın, bombacıyı masum gösteremezsin. Bombacının adını bilen yok. Şunu da bilen yok o bombacı yakalandı. Muhalefet medya millete duyurdu mu, o bombacının yakalandığını? Gelelim 'adet' kelimesine. Arapça bir kelimedir, Türkçesi sayıdır, Kürtçesi centtir, yani Farşça kökenlidir. Şimdi sayı kelimesiyle, adet kelimesi aynı anlama gelir. Bir olayda 'Can kaybı sayısı kaçtır?' diye sorar mıyız? 'Can kaybı adedi kaçtır' diye sorar mıyız? Sorarız. 'Can kaybı adedi 3'tür' demenin ne yanlışı var, neresi yanlış bunun? Soruyorum peki hadi ben yanlış söyledim. Birine diyeyim ki, Nazım Hikmet'in eserlerini oku kardeşim, orada 'adet'in nerede, nasıl kullanıldığını göreceksin. Birileri der ki, 'Nazım Hikmet'i ben sevmem', eskiden sevilmezdi. Ben bu sözün altına imzamı atıyorum, aynen kabul ediyorum. Beğenmeyebilirler. Peki Ömer Seyfettin'i oku kardeşim, Reşat Nuri Gültekin'i oku. Onun eserlerinde adet kelimesinin nerede, nasıl kullanıldığına baktın mı? Yok" diye konuştu.

8 AYDIR BİR TDK UZMANI BEKLİYORUM

Muhalefet partilerinin de "adet" kelimesinin kullanımı konusunda kendisini eleştirdiğini hatırlatan Bakan Şahin, "Cumhuriyet Halk Partili, Milliyetçi Hareket Partili ve tabi aynı yoldan, izden yürüyen, bazen arkadan, bazen önden yürüyen, barışın ve demokrasinin kelimelerinde esaretini tutsaklığını sahiplenmiş bulunan parti BDP. Peki, parlamentoda grubunuzun milletvekili sayısı kaçtır veya parlamentoda grubunuzun milletvekili adedi kaçtır ne farkı var? Merak ettim, 8 aydır bekliyorum, bir Türk Dil Kurumu uzmanı, bir edebiyat hocası, bir dil uzmanı kalksa da bir şey söylese. Biz bir hata yaptıysak, özür dilemesini de biliriz. Ama Türkçe ve edebiyata, şiire gelince bu konuda kusura bakmasınlar. En az onlar kadar bu dersleri, bu kitapları, hem de uzman hocalarından tedris etmiş bir geçmişten geliyorum" dedi.