BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

Bakan özel numarasını verince öğretmen grevleri durdu

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki özerk yönetimde eğitim bakanı olan Esteban Bullrich, her öğretmene cep telefonunun numarasını verip kendisini aramaları çağrısında bulununca, öğretmenlerin grevleri kesildi.

Abone ol

Bir zamanlar ayda en az bir, yılda toplam 14 öğretmen grevinin düzenlendiği Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te son dört yılda bu grevlerin sayısı sıfıra indi.

Grevlere son veren değişiklikler zinciri, 2010'da göreve gelen eğitim bakanının her öğretmene cep telefonu numarasını verip kendisini aramaları çağrısında bulunmasıyla başladı.

Esteban Bullrich, başkentteki özerk yönetimde eğitim bakanlığına atandığında 12 gün içinde bu göreve gelen üçüncü politikacıydı.

Öğretmen grevleri nedeniyle aksaklıklar yaşayan bir eğitim sistemi devralmıştı.

Bullrich, Buenos Aires'te 17 ayrı öğretmen sendikasıyla pazarlık yapmak durumunda kaldı.

Yaşanan tıkanıklığı aşabilmek için 1200 okulda çalışan eğitim görevlilerine özel numarasını dağıttı.

Politikacılarla öğretmen temsilcileri arasındaki güvensizlik kültürünü kırmak istediğini belirten Bullrich, grevci öğretmenlerle doğrudan diyalog kurabilmeyi hedeflemişti.

'Gece 2'de arayıp bağırdılar'

Esteban Bullrich'in mesajı şuydu: "Herhangi bir sorunuz, yapacağınız bir yorum veya şikayet varsa beni arayın."

Bullrich başta yoğun bir telefon trafiği yaşadığını, ücret, okul binalarındaki sorunlar, ödenekler konusundaki anlaşmazlıklar gibi dertlerin kendisine aktarıldığını anlattı.

Öğretmenlerin, telefon ettiklerinde karşılarında eğitim bakanını bulunca şaşırdıklarını ve öfkelerinin dindiğini söyleyen Bullrich, gecenin 2'sinde arayan bir öğretmeni 2:15'te geri aradığını ve maaşının ödenmesindeki gecikmeyi konuştuklarını belirtiti.

"İnsanlar gerçekten de telefonu benim cevaplayıp cevaplamayacağımı bilemiyordu. Bir öğretmen gecenin 2'sinde aradı ve 'Bana borcunuz var' diye bağırıp çağırdı telefonda. 2:15'te kendisini geri aradım ve 'Merhaba, ben eğitim bakanıyım.' dedim. Önce bir sessizlik oldu; sonra gereken bilgileri aldık ve sorunu çözdük." diyor Esteban Bullrich.

Telefonunu hala değiştirmemiş

Bullrich'in merkez-sağdaki bir partiden olması dolayısıyla, öğretmen sendikaları ilk aşamada Esteban Bullrich'in girişimini kuşkuyla karşıladı.

Eğitim bakanı, "İnsanlar birisinin kendilerine kulak verdiğini görünce, ilişkiler çok büyük ölçüde gelişti. Bunun bir delilik olduğu söyleniyor ama getirdiği yararlar çok büyük. Öğretmenler birbirlerine yakından bağlı bir topluluktur. Verilen bir bilgi hızla yayılır. Şimdi bir sorunları olduğunda beni arıyorlar." dedi.

Grevlerin sayısının azalması, devlet okullarında modernleşme ve standartların yükseltilmesini amaçlayan reformların uygulanmasına yardımcı oldu.

Bakan Esteban Bullrich, cep telefonu numarasını anne-babalara da verdiğini ama buna rağmen her gün kendisine gelen aramaların artık 80 ile 100 arasında bir sayıya indiğini anlatıyor.