BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

Bakan İpek'ten kopya açıklaması!

Adalet Bakanı Kenan İpek, 37 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini ve dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini söyledi.

Abone ol
Adalet Bakanı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Kenan İpek, 37 hakim-savcının 6 Mayıs 2012'deki Avukatlar için Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı'ndan önce soruları ve cevaplarını elde ederek, imtihanı haksız ve hileli geçtiklerinin belirtildiğini bildirdi.
 
İpek, yaptığı açıklamada, HSYK'nın kararları hakkında bazı basın-yayın organlarında, 37 hakim ve cumhuriyet savcısının meslekten ihraç edildiği haberlerine yer verildiğine dikkati çekerek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklamaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 
 
HSYK'nın, Anayasa ve kanunların kendisine tanıdığı görevleri yaptığına işaret eden İpek, Anayasa'nın 159. ve HSYK Kanunu'nun 4. maddesinde tanınan yetki çerçevesinde, kurulun hakim ve cumhuriyet savcılarının "mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini" gerçekleştirdiğini hatırlattı. 
 
İpek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında kurula gönderilen dosya hakkında inceleme başlatıldığı bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:
 
"Haklarında inceleme yapılan 37 hakim-savcının, 6 Mayıs 2012'deki Avukatlar için Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı'nda birlikte hareket ettikleri, soruları ve cevaplarını sınavdan önce elde edip kullanmak suretiyle sınavı haksız ve hileli şekilde geçtikleri belirtilmiştir. 
 
Verilen kararla halen görevini yürüten 37 hakim ve cumhuriyet savcısının, mesleğe alındıkları sırada Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (ı) bendinde yer alan, 'yazılı yarışma sınavında başarı gösterme' ve (j) bendinde yer alan 'hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak' koşullarını taşımadıklarının sonradan anlaşılması karşısında, aynı yasanın 53. maddesinin (b) bendi uyarınca haklarındaki mesleğe kabul kararının kaldırılması ile görevlerinin sona erdirilmesine, soruşturmanın yürütülmesi için dosyanın bir nüshasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgililerin hakim ve cumhuriyet savcısı adayı statüsüne dönmeleri nedeniyle disiplin yönünden soruşturma için dosyanın bir nüshasının Adalet Bakanlığına gönderilmesine karar verilmiştir."