BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  DÜNYA

Bakan Güler’den Reyhanlı saldırısına ilişkin son değerlendirme

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı saldırısına ilişkin Adana Adliyesi’ne sevk edilen 6 kişiden 3’ünün olayın asli faillerinden olduğunu...

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı saldırısına ilişkin Adana Adliyesi’ne sevk edilen 6 kişiden 3’ünün olayın asli faillerinden olduğunu belirterek, "Olayın esas yönlendiricisi olduğunu düşündüğümüz, planlayan, yönlendiren, Suriye ile ilişkileri koordine eden, oradaki talimatları getiren aradığımız 2 kişi var” dedi.
Güler, TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Reyhanlı’daki olaya ilişkin bilgi veren Bakan Güler, “12 kişi gözaltına alındı. Bunların 7’si tutuklanmış durumda. Ancak daha sonra olayın kesinlikle asli faili olduğunu değerlendirdiğimiz bir grup daha gözaltına alındı. Bunlar 6 kişidir. 3 veya 4’ünün olayın aslı faili olduğu. Yani arabayı temin eden, üzerine tescil ettiren, depoyu bulup kiralayan, arabanın belli bölümlerine özel dpo yaptıran, bombaları taşıyan, araçla belli yerlerde keşif yapan ve arabayı da olay günü Reyhanlı’ya getiren. Ayrıca bu olayın esas yönlendiricisi olduğunu düşündüğümüz, planlayan, yönlendiren, Suriye ile ilişkileri koordine eden, oradaki talimatları getiren iki kişi var aradığımız ayrıca yine bu Suriye’de bomba eğitim alarak bombaları getirip o düzenekleri kiralık depoda araçlara yerleştiren kişiyi de aramaya devam ediyoruz” diye konuştu. Bir gazetecinin ‘Suriyeli iş adamının yardım ettiği söyleniyor’ sözleri üzerine Bakan Güler, “Suriye parmağı deyince Suriye’deki istihbarat örgütleri ile oradaki yetkiler ile daha önce Türkiye de bu işleri yapmaya çalışan, veya illegal örgütlerin daha önce Türkiye’de faaliyet gösterenlerinin hepsi, gümrükte bulunan yetkilere hepsi bunların içinde var. Başka uyruklu bazı insanlar da var. Şimdi açıklamayacağım başka unsurlar da var” diye konuştu.
Güler, “Yeni eylemlerle ilgili istihbarat bilgileri de var, bu tip olaylarda hep istihbarat bilgileri gelir. Biz he zaman her yerde her şey olacakmış gibi tedbirimizi alıyoruz. Hatay’ın şu anki hassasiyetini kullanmak isteyen çok sayıda örgüt var. Orada bir mezhep savaşı, mezhep kışkırtması yapmak isteyenler var. İkincisi Suriye’den gelenleri bölge insanları ile karşı karşıya getirmek için çalışanlar var. Değişik mezheplere ait insanları, şu anda Hatay’da büyük uzlaşı içinde yaşama içindeyken, bunları birbirine düşürme emelleri var. Türkiye’yi karıştırmanın şu anki en yumuşak karnı Hatay’dır. Oradaki insanları tahrik etmektir. olayın hemen akabinde biz daha insanların yaralarını sarmaya çalışırken, birileri bunu bu şu yaptı, bu buradan gitsin gibi arayışlar oldu. geçtiğimiz günlerde de marjinal grupların bunla ilgili farklı tahrikleri var. İnsanları kışkırtmak için yapılan çalışmalar var. Hepsi ile uğraşmak zorundayız” diye konuştu.
Müfettişlerin çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Güler, Acilciler örgütünün pasif durumda olduğu ve eylemi yapmadığına ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine, “Kapandı bitti de Suriye’deki oturdukları adresi versek ne yapacaklar.Kırmızı bültenle aranıyorlar” dedi.
(İHA)