BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.436,02
HABER /  EKONOMİ

Bakan Ergün'e cari açığın esas nedeni

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın kapasite artırımına katılan Bakan Ergün, cari acığa ilişkin ilginç tespitlerde bulundu.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Dışarı sattığımız ürünleri tartsak kilogramı satın aldıklarımızdan daha fazla geliyor. Demek ki bizim cari açığımız kilogram cari açığı değil, katma değer cari açığıdır'' dedi.

Bakan Ergün, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) kapasite artırım yatırımlarında incelemelerde bulunmasının ardından 5 Nolu Yüksek Fırın Ana Gövde Montajı'nın yapılması törenine katıldı.

Mevlit Kandili'ni kutlayan Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, KARDEMİR'in bugün geldiği nokta itibariyle en az 3 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

Montajı yapılacak 5. Yüksek Fırın'ın fabrikanın kapasitesini yıllık 1,8 milyon tondan 3 milyon tona çıkaracağını ifade eden Bakan Ergün, şunları kaydetti:

''KARDEMİR'in son 3 yılda 600 milyon liradan fazla yatırım gerçekleştirmiş olması, bu değişimin en güzel örneklerinden birisidir. Türkiye ekonomisi, son 10 yıl içinde, tüm dünyanın takdirini kazanan bir performans sergiledi. Ekonomideki bu başarılı süreç önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaktır. KARDEMİR'in önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini ve niteliğini artırmaya yönelik ciddi yatırımlar içinde olması son derece önemlidir.''

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Üretim ve ihracat içindeki ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını en az yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Ergün, şöyle devam etti:

''Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı kamuoyu ile paylaştık. Bu sektör, birçok temel gösterge açısından ülkemizin önde gelen sektörlerinden birisidir. Mesela 2011 yılındaki 135 milyar dolarlık ihracatımızın 22 milyar dolarlık kısmı demir çelik ve demir dışı metaller sektörüne aittir. Sektörde iki ana sorun dikkat çekiyor: Birincisi hurda demir gibi üretimde kullanılan girdilerde ithal oranının yüksek olması, ikincisi ise uzun ürün-yassı ürün dengesizliğidir.''

Bakan Ergün, otomobil, ev aletleri, mutfak gereçleri, inşaat ve sağlık gibi sektörlerde temel girdilerden biri olan paslanmaz çelik üretimi konusunda da ciddi adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

KATMA DEĞERİ ARTIRMALIYIZ

Kilogram başına üretilen katma değerinin arttırılması gerektiğine dikkati çeken Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dışarı sattığımız ürünleri tartsak kilogramı satın aldıklarımızdan daha fazla geliyor. Demek ki bizim cari açığımız kilogram cari açığı değil, katma değer cari açığıdır. Sektör için uygulamaya başladığımız Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı böyle bir anlayışla hazırladık. Hukuki ve idari düzenlemeler yapmak, üretim altyapısını geliştirmek, dış ticarette aksayan yönleri gidermek, insan kaynaklarını ve Ar-Ge kapasitesini geliştirmek gibi 5 ana hedef için 24 eylem belirledik.''

Bakan Ergün, KARDEMİR için çok önemli olan Filyos Limanı'nın kamulaştırma çalışmalarını başladığını kaydetti.

İŞ GÜVENLİĞİ ÖNEM TAŞIYOR

Demir-çelik sektörünün çalışma koşulları açısından çok ağır bir sektör olduğuna işaret eden Bakan Ergün, şöyle devam etti:

''Böyle ağır bir sektörde aldığı her kuruşu sonuna kadar hak eden, her lokması helal olan emekçi kardeşlerimizin iş güvenliği ve sosyal haklarıyla ilgili çalışmalar çok büyük önem taşıyor. Sadece bu sektördeki değil bütün firmalarımızın iş kazalarını azaltmak ve işçi güvenliğini sağlamak için ciddi çalışmalar yapmalarını istiyoruz. Hiçbir şey bir insanın sağlığından, hele hele hayatından daha kıymetli değildir. Bu alanda yapılabilecek en önemli çalışmalardan bir tanesi TS 18001 ''İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi'' standardını sağlamaktır. Bugüne kadar TSE'den bu belgeyi alan 341 kuruluş arasında KARDEMİR'de bulunmaktadır.''

Bakan Ergün, KARDEMİR'de söz konusu standartların uygulanmasıyla, iş kazalarının ciddi oranlarda azaldığını ifade ederek, ''Mesela 2012 yılında gerçekleşen kaza sayısı, 2011 yılının yarısına eşittir. İş kazalarının sıkça rastlandığı maden, inşaat ve metal sektörlerine yönelik daha spesifik bir iş sağlığı ve güvenliği standardı oluşturmak için çalışmalara başladık. TSE bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyor'' diye konuştu.