BIST 9.695
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.499,69
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Ergün'den babayiğit isyanı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün babayiğit çıkmadığını yiğitlerde de yerli oto yapacak güç olmadığını söyledi.

Abone ol

Yeni teşviklerle otomotiv sanayiinde yerli üretimi destekleyen hükümetten yerli otomobil konusunda sitem geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, iki yıla yakın bir süredir otomotiv sektörünün gündeminde olan yerli otomobil çalışmalarında istenen noktaya ulaşılamadığını söyledi. Bu konuda Türkiye’de herkesin bir babayiğit beklentisi içine girdiğini belirten Ergün, “Otomotiv sektöründe sektörün babaları var ama markalaşma konusunda bizim düşündüğümüz kadar yiğit çıkmadılar. Yiğitler var biz yapalım bu işi diye çıkan ama onlarda da yapacak güç yok yani onlar da baba değiller. Eskiden olduğu gibi, devletin babalığında biz yiğitlik yapalım şeklinde yürümez bu. Devlet teşvik ediyor, yönlendiriyor, hedef gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

10 yılda Avrupa’da araçların 5’te 1’inin elektrikli araçlara dönüşeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Ergün, katıldığı televizyon programında şunları anlattı: “Ama hibrid de burada son derece önemli.

Şimdi TÜBİTAK’ta bir çalışma başlattık, elektrikli araçların teknolojilerini geliştirmek üzere çağrıya çıktık, firmaları bu konuda davet ediyorum. Ara sıra bu çağrıyı tekrarlamakta fayda var. Tabii sektöre de dünyadaki gelişmeleri takip etmeyin, boş verin gözünü karartın gitsin de demiyoruz yani hepimiz dünyadaki gelişmeleri birlikte takip ediyoruz. Yani otomotiv sektöründe yeni yatırım kararları da, kapasite artırım kararları da var ve Türkiye’de otomotiv sektörü gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeler çerçevesinde diyoruz ki, bunu da ihmal etmeyin bu konudaki çalışmaları da hızlandırın.”

YAŞLI OTOMOBİLE HURDA TEŞVİKİ YOLDA

Bakan Nihat Ergün, otomobil sahipleri ve otomotiv sektörünün beklediği yaşlı araçların hurdaya ayrılması konusunda da çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kamyonlar ve otobüsler gibi ağır taşıtlarda devam eden hurdaya ayırma işleminin bir benzerinin 20 yaş üzerindeki otomobiller için de uygulanabileceği bir çalışma içinde olduklarını belirten Ergün, “İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve bizim Bakanlığımız birlikte binek araçlar için benzerini yapalım dedik. Çünkü 20 yaşının üzerindeki binek araçlar gerçekten trafikte bazen ağır sorunlar oluşturuyor. Bir çalışma yürütüyoruz henüz ayrıntıları ortaya çıkmış değil. Ama o çalışmayı da kısa zamanda inşallah tamamlarız. 20 yaşın üzerindeki araçları yavaş yavaş trafikten çekerken vatandaşlarımızın daha yeni araçlar alabilecek imkanlarıyla bunu buluşturmamız faydalı olur.” diye konuştu.