BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Ergin'den Deniz Feneri çıkışı

Adalet Bakanı Ergin, Deniz Feneri e.V davasındaki eleştirilere cevap verdi. İşte Ergin'in Meclis'teki sözleri;

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Meclis'teki bütçe görüşmelerinde milletvekillerine bilgi verdi, izinsiz dinlemeler için caydırıcı önlemler alınacağını söyledi. Evren hakkında herhangi bir takipsizlik kararının bulunmadığını da ifade eden Ergin, Deniz Feneri e.V konusundaki eleştirilere de cevap verdi. İşte Ergin'in sözleri;

Sadullah Ergin, izinsiz dinlemeler ile ilgili cezaların daha caydırıcı hale getirileceğini, bu yönde düzenleme içeren tasarının yakında Parlamentoya gönderileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştayın bütçeleri kabul edildi. Bakan Ergin, bütçe üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

İZİNSİZ DİNLEMELER

Bakan Ergin, milletvekillerinin, ''izinsiz dinlemeler'' ile ilgili sorularını yanıtlarken bu konuda caydırıcı yaptırım hazırlığı içinde olduklarını bildirdi. Ergin, şöyle devam etti:

''Bu konuda altı aydır çalışma yapıyoruz. Bu suçlar aynı zamanda basın yayın kuruluşları ve basın mensuplarını da doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü bir kısım mahkumiyetler onları da etkiliyor. Bunlarla beraber yapıyoruz çalışmayı. TCK'nın 132'nci ve devam maddelerinde bu yönde bir hazırlığımız var. Cezalar daha caydırıcı hale getirilecek. Cezaları arttıran ve caydırıcı tedbirler öngörülüyor.

'Savcı harekete geçer ama mağdurun ifadesine başvurarak devam edip etmek istemediğini sorar' diye yenilik de getiriyoruz. Çünkü bu tip fiillerde konunun üzerine gidilmesi, soruşturma haline geçilmesi, mağdur olan kişiyi yeniden mağdur edebilir. Bu kişi, bu soruşturmanın yapılmasını istemeyebilir. Bu nedenle mağdura seçim hakkı verilmesi düşünülüyor. Son noktaya geldi çalışmalar. Tasarıyı yakında Parlamentoya getirme durumumuz var.''

''TİB'DE OLUMSUZLUK TESPİT EDİLMEDİ''

Görüşmelerde, ''İzinsiz dinlemelerle Türkiye korku imparatorluğuna dönüştürüldü'' yönünde ifadeler kullanıldığını anımsatan Bakan Ergin, 2005 yılında çıkarılan yasa ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kurulduğunu anımsattı. Bu başkanlık kurulmadan önce ''Türkiye'nin neresinde, kim kimi dinliyor, nasıl dinliyor'' konusunun denetlenemediğine dikkati çeken Ergin, şöyle devam etti:

''Kimse dinlenildiğini sorgulayamıyordu. Bu düzenlemeden sonra bunlar zapturapt altına alınmıştır. Mahkeme kararı ile alınan dinleme kararları da yasaya uygun olup olmadığı yönünde kontrol ediliyor. Şikayetler daha çok yasa dışı dinlemelerle ilgili.

''TAKİPSİZLİK YOK''

Bakan Ergin, ''Anayasa'da gerekli değişiklik yapılmasına rağmen Kenan Evren neden yargılanmıyor?'' sorularını da yanıtladı.

Bu konuda referandum öncesinde de bir açıklama yaptığını anımsatan Ergin, şunları söyledi:

''Bu açıklamalarımda, 'Biz 'geçici 15'inci maddedeki, (hiç bir suretle sorgulanamayacağı, soruşturma yapılamayacağı) yasağını kaldırıyoruz. Bunun yapılıp yapılamayacağı, zaman aşımı ve ilgili ihtilafların çözümü bu madde kaldırıldıktan sonra ilgili savcılıkların yapacağı çalışmayla belli olur' demiştim.

Bugün bunları konuşuyorsak, bugün savcılarımız soruşturma açmış ise ve bununla ilgili çalışmalar yapabiliyor ise Geçici 15'inci maddenin kaldırılmasından dolayıdır. Takipsizlik kararı yok şu anda. Görev konusu ile takipsizlik çok farklı şeylerdir. Görevlendirme konusunda savcılığın tereddütü var. Bunu ilgili organlar kendi arasında bir şekilde karara bağlayacaktır. Bunu önümüzdeki süreç gösterecektir. Şu anda 'yargılanır ya da yargılanmaz' diyemem.''

DENİZ FENERİ e.V DAVASI

Bakan Ergin, ''Adalet Bakanlığının, Deniz Feneri ile ilgili soruşturmaları engellediği'' yönündeki iddialara yanıt verirken, ''Bizden ne istiyorsunuz? Soruşturmanın başına geçip Adalet Bakanlığının soruşturma yapmasını mı istiyorsunuz?'' dedi.

Ergin, şöyle devam etti:

''Adalet Bakanlığının, Deniz Feneri ya da başka bir soruşturmada herhangi bir suretle müdahale etme yetkisi yoktur. Böyle olursa suç işler. Deniz Feneri davasıyla ilgili iki ayrı dosya vardır. Bunların biri, Alman makamlarının yaptığı soruşturmadan dolayı Türk makamlarından talep ettiği adli yardım talebine ilişkin dosyadır. Diğeri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı, kendi açısından devam ettirdiği soruşturma ile ilgilidir. Bütün bunlarda, Adalet Bakanlığı tabiri caizse postacıdır. Savcılık bize yazı yazar, 'Bunu Alman makamlarına gönderin' der. Bize gelen yazılar ya aynı gün ya da bir kaç gün içinde muhataplarına gitmiştir. Alman makamlarından gelen cevaplar ve talepler ya aynı gün ya da bir kaç gün içinde Ankara Başsavcılığımıza gönderilmiştir.''

Bakan Ergin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, soruşturma ile ilgili Almanya'ya savcı gönderme talebinin olduğunu, bu talebin aynı gün Alman makamlarına iletildiğini ve Alman makamlarının gün vermesinin beklendiğini bildirdi. Ergin, Adalet Bakanlığında bekleyen hiç bir yazının bulunmadığını, hiç bir belgenin bekletilmediğini bildirdi.