BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.425,32
HABER /  GÜNCEL

Bakan Eker'den patlama açıklaması

Tarım Bakanı Mehdi Eker, dün HDP'nin Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapılan mitingi sırasında yaşanan patlamaya ilişkin son dakika açıklama yaptı.

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki HDP mitinginde yaşanan patlama ile ilgili açıklama yaptı. Eker'in son dakika açıklamalarına göre patlamaya neden olan tüplerde telefon düzeneği olduğu belirtildi.

Eker, "Art arda meydana gelen patlamalardan bir tanesi kesin olarak TNT ve bilyeli, cep telefonu düzeneği ikisinde de tespit edildi. Diğerinin de TNT olma ihtimali yüksek" dedi.

Eker, hastanede tedavi gören 2'si polis yaklaşık 80 kişinin olduğunu da söyledi. Bakan Eker'e göre yaralıların çoğunun durumu ağır değil. 8 kişinin durumu ise diğerlerine göre daha ciddi.

Diyarbakır'da HDP'nin miting yaptığı İstasyon Meydanı'nda meydana gelen patlamada 2 kişi ölmüş, 100 kişi yaralanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan patlayıcılardan birinin tüp, diğerinin kurulu patlayıcı olduğunu açıklamıştı.

DİYARBAKIR'DA DÜN NELER YAŞANDI?

Diyarbakır’da HDP’nin İstasyon Meydanı’nda dün düzenlediği miting sırasında peş peşe iki patlama meydana geldi. İki kişinin hayatını kaybettiği 175 kişinin yaralandığı patlamanın piknik tüpüne yerleştirilmiş bombanın neden olduğu belirlendi. Bu arada olay yerinde yapılan incelemede, patlayan tüpün üzerinde parmak izi tespit edildiğini, ayrıca parçalanmış halde bir cep telefonu bulunduğu kaydedildi.

HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda bugün düzenlediği miting devam ederken saat 17.55 sıralarında, platformun karşısında bulunan bir elektrik trafosunun olduğu yerde patlama oldu. HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nursel Aydoğan’ın konuşmasının hemen sonrasında meydana gelen patlama büyük paniğe neden oldu.

DEMİRTAŞ: KONUŞMA YAPACAĞIM DAKİKALARDA 2 PATLAMA OLDU

Yaşananlara ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Konuşma yapacağım dakikada alanda iki patlama meydana geldi. Şu anda yaralı arkadaşlar var, ama tam olarak durumlarıyla ilgili net bilgi almaya çalışıyoruz. Bütün halkımıza geçmiş olsun” diye konuştu.

TRAFOYA İÇİ BİLYE DOLU PİKNİK TÜPÜ YERLEŞTİRİLMİŞ

Olay yerinde yapılan ilk incelemede delil niteliğinde olan metal parçalar savcıların gözetiminde toplanarak incelemeye alındı. Güvenlik güçlerinin olay yerinde yaptığı ilk incelemede bombanın piknik tüpünün içine yerleştirilmiş bir düzenek ile patlatıldığı tespit edildi. Yetkililer, patlayan tüpün içinde yüzlerce metal bilye bulunduğunu ve güçlendirilmiş bir patlayıcı madde kullanıldığını söyledi. Olay yerinde inceleme yapan uzmanlar patlamanın olduğu bölgeye saçılmış halde bulunan 100’den fazla metal bilye ve patlayan tüpün parçalarını incelemek üzere kriminal laboratuvara götürdü. Güvenlik güçleri olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir şüpheli tespit edemezken, terör ve istihbarat uzmanlarının bölgedeki tüm MOBESE kayıtlarını incelemeye başladığı belirtildi.

PARMAZ İZİ TESPİT EDİLDİ

Öte yandan olay yeri inceleme uzmanlarının patlayan tüpün parçaları üzerinde bazı parmak izleri tespit ettiği belirtildi. İkinci patlamanın yaşandığı yerde bir adet parçalanmış cep telefonu ve batarya bulan uzmanlar, telefonun patlamada kullanılmış olma ihtimalini araştırıyor.

Yetkililer, patlamada 175 yaralı bulunduğunu ve 20’sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti. 23 yaralının ameliyatının tamamlandığını söyleyen yetkililer, yaralıların bir kısmının vücudundan metal bilyeler çıktığını bildirdi.