BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,82
ALTIN 2.478,32
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Eker'den dünyaya kritik uyarı!

Tarım Bakanı Eker, Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan olduğunu, buna karşılık da 1.3 milyar ton gıdanın çöpe atıldığına dikkat çekti.

Abone ol

Berlin'de 7.si düzenlenen Tarım Bakanları Zirvesi'nde konuşan Tarım Bakanı Mehdi Eker, dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan olduğunu belirterek, yılda 1.3 milyar ton gıdanın da çöpe atıldığına dikkat çekti. 

Berlin’de gerçekleştirilecek olan 7. Tarım Bakanları Zirvesi’ne katılmak üzere Berlin'e giden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı forumun ilk gün çalışma toplantısında, 'Artan arazi, toprak ve enerji talebi, gıda güvenliği problemleri' konuları ele alındı. Çalışma toplantısının panel bölümünde konuşan Bakan Mehdi Eker, özellikle yeni yüzyılda tarımı bekleyen küresel meseleler, sorun alanları ve bunlara nasıl yaklaşılacağı konularında görüşlerini bildirdi. 

DÜNYADA 800 MİLYONUN ÜZERİNDE AÇ İNSAN VAR 

Dünyanın farklı coğrafyalarının gıda konusunda farklı sorunları olduğunu ve bunların birbirleriyle karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Bakan Eker, şöyle konuştu: "Her bir kesimin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla ilgili ayrı ayrı değerlendirme yapılması gerekir. Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var ki bunların tek derdi günlük olarak karınlarını doyurabilmek. Bunlara özel projelerin geliştirilmesi lazım. Bu bir küresel sorumluluk, küresel güvenlik ve insani değerler meselesidir. Dünyanın geri kalanının onlara dönük bir sistem geliştirmesi gerekir" dedi. 

YILDA 1.3 MİLYAR TON GIDA ÇÖPE ATILIYOR 

Eker konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onların hayatını kolaylaştıracak, üretim sistemi içerisinde kalmalarına imkan sağlayacak bir düzenleme yapılmalı. Öte yandan gelişmekte olan ülkeler var ki onlar hızla büyüme azminde ve talebinde. Onlar da ekolojik denge ile ilgili problemler yaşıyorlar. Çünkü aşırı derecede kontrolsüz kaynak kullanıyorlar. Bir diğer kesim de var ki onlarda dünyadaki gıda israfının en büyük kesiminin oluştuğu dünya nüfus grubu. Yılda 1,3 milyar ton gıda çöpe atılıyor. Bunun yarısıyla bile bu açlıktan kıvranan 800 milyon insanın karnı doyar. Dolayısıyla bizler, 21. yüzyılda tarımı ve gıdayı konuşurken kesinlikle gıda israfı ve gıda kayıplarına dönük küresel çözüm mekanizmaları geliştirmeliyiz." 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Forumu'na, Bakan Mehdi Eker'le birlikte Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı Genel Direktörü ve bazı ülkelerin bakanları katıldılar.