BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  GÜNCEL

Bakan Davutoğlu büyük konuştu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin büyükelçilerine böyle seslendi.

Abone ol

"Türkiye köklü bir tarihe sahiptir... Bu köklü tarih ve güçlü coğrafyanın hakkını vermek durumundayız. Bize yerleştirilmek istenen aşağılık kompleksini yıkacağız... Bize biçilen gömlek, artık dar gelmektedir"

Bu sözler hükümetin en dikkat çeken ve hatta dünyanın yakından takip ettiği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ait. Davutoğlu büyükelçilere değişen Türkiye'nin yeni vizyonunu anlattı. Dünya sahnesinde Türkiye'nin üstleneği rolü ayrıntılarıyla ele aldı.

Türkiye'nin yaklaşık 180 büyükelçisini bir araya getiren Üçüncü Büyükelçiler Konferansı, ‘Vizyoner Diplomasi: Türkiye'nin Perspektifinden Küresel ve Bölgesel Düzen’ teması ile başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirilen konferansın açılışında, büyükelçilere hitaben bir konuşma yaptı.

Türkiye'yi dışında temsil eden 200'e yakın büyükelçiye seslenen Davutoğlu, yeni Türkiye'nin vizyonunu anlattı. Eksen tartışmalarının odağındaki isim yeni bir düzenden bahsetti ve bu düzenin merkezine de Türkiye'yi oturttu:

“YENİ BİR DÜZEN KURULACAKSA O DÜZENİN TEMEL TAŞINI ATAN ÜLKELERİN BAŞINDA GELECEĞİZ”

"Çünkü bunun bedelini Birinci Dünya Savaşı'nda yaşadık. Eğer bir düzensizlik varsa, bu düzensizliği ilk sorgulayacak ülkelerin başında geleceğiz ve eğer yeni bir düzen kurulacaksa, o düzenin temel taşını atan ülkelerin başında geleceğiz. Buna hakkımız var, buna tecrübemiz var, buna gücümüz de yeter. Bu kadar iddialı bir söylem dile getirdiğimizde hemen tepki veriliyor; 'Gücünüz yeter mi?' Evet, yeter."

TÜRKİYE HİÇ KİMSENİN HÜKMÜNE TABİ OLMAK DURUMUNDA DEĞİL

Davutoğlu, komşularla ve çevre bölgelerdeki kritik ülkelerle beraberce geleceği şekillendirme amacı güttüklerini de belirterek, şunları kaydetti:

"Biz, bir şey şekillendirip de onlara empoze ediyor durumunda olmayalım. Ya da başkalarının şekillendirdiği birşeyi bize empoze ediliyormuş durumunda olmayalım. Birlikte oturalım birlikte şekillendirelim. Onun için, bu Yeni Osmanlı tartışmaları başladığında tepki gösterdik, tepki göstermeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devlettir. Bu niteliğiyle çevredeki bütün ulus devletlerle eşit haklara sahiptir. Hiç kimseye hükmetme düşüncesinde değildir, hiç kimsenin hükmüne tabi olmak durumunda da değildir."

KÖKLÜ BİR GELENEĞİMİZ VAR

3. Büyükelçiler Konferansfnın açış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyada pek az devletin Türkiye kadar köklü bir geleneğe sahip olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türk diplomasisinin önümüzdeki dönemde, yepyeni bir perspektifle tüm dünyada faal ve güçlü bir hale geleceğini ifade etti.

GÖMLEK DAR GELİYOR

Davutoğlu, "Bugün Türkiye, bölgesinde parçalanan ülkeleri bütünleştiren ülke durumundadır. Asya, Afrika kendisini yeniden tarif ederken dünyayı Avrupa merkezli olarak düşünemeyiz. Bize yerleştirilmek istenen aşağılık kompleksini yıkacağız. Bize biçilen gömleğin dar geldiğini göstereceğiz, isterse eksen kayması desinler" şeklinde konuştu.

AKİL ÜLKE ROLÜ

Davutoğlu bu nedenle sürekli barışa atıfta bulunduklarını, Yurtta Sulh Dünyada Sulh ilkesini yüksek sesle tekrarladıklarını belirterek, bu dönemde Türkiye için biçtikleri yeni rolü şu sözlerle aktardı:

"Bu rol 'akil ülke' rolüdür, dünyada, küresel olaylarda sözü dinlenen, olayları önceden gören, o olaylara tedbir oluşturan, o olaylar için alternatif çözüm üreten akil bir ülke. Çevre bölgelerde daha kriz çıkmadan krizi hissedebilen, hassas ayarlı bir diplomasi ile çözüm getirebilen bir ülke. Mesela BM için ya da başka örgütler için akil adamlar heyeti oluşturulur, biz de şunu istiyoruz: 'Eğer bir gün uluslararası toplum bir akil ülkeler grubu oluşturmuş olsaydı, onun başına ülkemizin yerleştirilmesi gerekirdi' imajının bütün dünyaya duyurulması. Krizlerden etkilenen değil, krizlerin parçası ve sorun çıkaran hiç değil, ama sorunları çözen hem bölgesel hem küresel sorunlara doğru çözümler üreten akil bir ülke. Sizler ve bizler bu akil ülkenin temsilcileri olarak onur duymalıyız. Önünüzdeki dönemin diplomasisinin de odağı bu rolü en iyi şekilde bütün dünyada dile getirmektir."

DİNAMİK DÜNYAYA DİNAMİK TEPKİLER

Bakan Davutoğlu artık yeni bir döneme girildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Artık sadece krizleri engelleyen, krizlere tepki veren bir diplomasi ile yetinemeyiz. Çünkü 2. Dünya Savaşı sonrası dönemin aksine uluslararası sistem statik değil, öyle olsaydı o sistemdeki konumumuzla yetinip, ki bazıları bunu istiyor bizden, bununla yetinen, kriz çıktığında tepki veren bir ülke konumunda kalabilirdik belki, hayatımızı bu şekilde idame ettirebilirdik. Şimdi rahatsızlık doğuran ve uluslararası toplumda 'Türkler ne yapmak istiyor' sorusunu sorduran anlayışın sebebi bununla yetinmememiz. Hayır bununla yetinmeyeceğiz, bunu çok açık ifade etmek istiyorum. Son 8 yıl içinde bununla yetinmeyeceğimizi gösterdik. Neden? Çünkü bununla yetinmemiz tarihin akışının gerisinde kalmamız anlamına gelir. Bu dünya statik değil, dinamik bir dünyaya dinamik tepkiler vermemiz lazım. Eğer dünya sürekli değişiyorsa biz de statik olamayız. Bizim yapmamız gereken, zihninizdeki dünya resmini bu yıllık toplantılarla değerlendirmek."

HEDEF İLK 10'A GİRMEK


Uluslararası sistemin yeniden tanzim edildiği bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye'nin dünyada, sorunlara alternatif çözümler üreten "akil ülke" durumunda olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Türkiye, ekonomik bir başarı hikayesi olarak G20'nin gündeminde. G20'yi ilgilendiren tüm konularda sesimiz yükselecek. Biz Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi 10 büyük ekonomi arasına sokmak istiyoruz. Onun için ilgi alanlarımızı siyasal sorunlarla sınırlayamayız" dedi.