BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Çelik'ten AB'ye terör uyarısı!

AB Bakanı Ömer Çelik, AB'den teröre alet olmamalarını isteyerek açıklamalarda dengeli davranılmasını istedi. Çelik, Türkiye'nin hassasiyetlerini dile getirirken, tutuklamaların gerekçesini anlattı.

Abone ol

AB Bakanı Ömer Çelik, AB'den HDP milletvekillerinin gözaltına alınmaları ile tutuklamalara ilişkin gelişmelerle ilgili Türkiye adına duyarlı olmalarını istedi. AB'den gelişmelerle ilgili eksik bilgiye dayalı tek taraflı açıklamalar yerine dengeli davranılmasını isteyen Çelik, terör propagandasına alet olunmamasını gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile telefonda görüştü. AB Bakanı Ömer Çelik ayrıca, AB Dönem Başkanı Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Anna Turenicova'yı AB Bakanlığı'nda kabul etti.

Bakan Çelik, HDP milletvekillerinin gözaltına alınmaları ve bazılarının tutuklanmalarına ilişkin son gelişmeler hakkındaki hassasiyetlerini muhataplarıyla paylaştı.

SEÇİLMİŞLİK ZIRHINA DİKKAT ÇEKTİ

Bakan Çelik, halkın iradesiyle seçilenlere saygının demokratik yaklaşımlarının temeli olduğunu ancak, ‘teröre, şiddete ve silahlı eylemlere destek olanların seçilmişlik zırhına sığınarak, yargı sistemini tanımama ve her türlü hukuksuzluğu işleme hakkına da sahip olamayacaklarını' belirtti.

‘GÜÇLÜ VE YAPICI DİYALOG OLMAK İSTERİZ'

Bakan Çelik, ortak değerler olan hukuk devleti, demokrasi ve insan hakları alanlarında Türkiye ve AB'nin daha güçlü dayanışma ve işbirliği içinde olması gerektiği görüşünde olduklarını, bu alanlarda AB ile her zaman güçlü ve yapıcı diyalog içinde olmak istediklerini de vurguladı.

Bakan Çelik, HDP'li milletvekillerinin 3 kere ifade vermek üzere savcılığa davet edildikleri halde, davete icabet etmediklerini, dokunulmazlıkları kaldırılan diğer tüm liderlerin ve milletvekillerinin ifade verdiklerini, ancak HDP'nin bu konuyu ‘PKK adına siyasi propagandaya dönüştürmek istediğini', AB tarafından yapılan açıklamaları da bu amaçla kullandıklarını söyledi.

Bakan Çelik, çeşitli olaylarda AB'nin eksik bilgi ile Türkiye Cumhuriyeti makamlarına yönelik tek taraflı çağrı yapmak yerine dengeli açıklamalar yapması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİNİ DİLE GETİRDİ

Bakan Çelik, AB makamlarının ayrıca bazı milletvekillerine Türk yargısına saygı duymaları, PKK'yı ‘terör örgütü' ilan etmeleri ve kınamaları yönünde güçlü mesajlar vermesi gerektiğini, bunu maalesef hiçbir zaman göremediğimizi, AB'nin PKK'nın propagandasına alet olmamasını beklediklerini de vurguladı.

AB Bakanı Çelik, son gelişmelerin ardından ‘sesi çok yüksek çıkan' Avrupa'daki bazı çevrelerin tepkisinin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çok zayıf kaldığını gördüklerini, bunun söz konusu çevrelerin Türkiye'ye yaklaşımı hususunda kamuoyunda ciddi soru işaretlerine yol açtığını dile getirdi.