BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,44
HABER /  POLİTİKA

Bakan Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, "Amacımız İdlib'deki saldırıları durdurmak'' ifadesini kullandı.

Abone ol

 Tahran Zirvesi'nin ardından basının sorularını yanıtlayan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Rejim bahanelerle İdlib'e saldırıyor. Bazı ülkeler kendi ajandasına göre hareket ediyor." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tahran Zirvesi'ndeki üç liderin ortak açıklamalarının ardından Türkiye dönüşü İdlib ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

"Suriye'de İdlib özelinde saldırılar daha önce başlamıştır. İki devlet arasında savaşın başlaması resmi, gayrıresmi başlaması diye bir şey olmaz. İçeride radikal gruplarla ılımlı grupları ayırma konusunda çok çaba sarf ettik. Şu anda buraya saldıran Halep'ten humustan hatta güneyden daradan koridorlar açılarak ya da bilerek getirildi. Amacın zaten bunları kullanarak idlib'e saldırmak olduğunu biliyorduk. Rejim bunları bahane ederek saldırdı. Biz dün tavrımızı koyduk. Astana ruhuna uygun bir şekilde çözülmelidir, ateşkes bunun çözümü. Ayrıca batı ülkelerine defalarca söyledik. En son Rakka'dan nereye gönderdikleri belli değil, onları bahane ederek başka terör örgütlerini destekliyor. Suriye'nin istikrarı ve güvenliği için tavrını koyan tek ülke Türkiye'dir.

 "ÇABALARIMIZ TAHRAN ZİRVESİ İLE SINIRLI DEĞİLDİR"

Bildiride olduğu gibi Cumhurbaşkanımız da, ateşkesi vurguladı. Çatışmalar duracak, yine siyasi sürece odaklanacak. İran ile yoğun çaba içindeyiz. Çabalarımız Tahran zirvesiyle sınırlı değildir. Muhattaplarımızla görüşmelerimiz sürüyor.

"İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİDİR, AKSİ TAKDİRDE İNSANİ FELAKET YAŞANIR"

Heiko Maas ile görüşmemizde de böyle bir saldırı olursa insanların evlerini terk ederek Türkiye'ye ya da başka ülkelere geleceğini söyledim, bu çarpıtıldı. 2 milyon insanın Türkiye'ye gelme ihtimali var. Böyle bir durum her yeri etkiler, orada tedbirler almamız gerekiyor. Burada BM önemli. İnsanların evlerini terk etmek zorunda kalırsa barınabilmesi için hazırlık yapıyoruz. İdlib, çatışmasızlık bölgesidir, aksi takdirde insani felaket yaşanır."