BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  GÜNCEL

Bakan Babacan'dan uyarı gibi açıklama

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan seçim öncesi piyasalara uyarı bir açıklama geldi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Swiss Otel'de ''Forum İstanbul 2011'' etkinliğine katılıyor.

Babacan yaptığı konuşmada şu konuları ön plana çıkardı:

Enflasyon riskinin kontrol altına alınması zaman alacak. Dünyada mali sıkılaştırma süreci, yüksek işsizlik oranları devam edecek. Gelişmiş ekonomilerini bazıların başında malesef çok zayıf hükümetler iş başında. Dünya ekonomisinde farklı gelişmelere karşı hazırlıklı olmalıyız.
Pek çok ülkede koalisyon hükümetleri, azınlık hükümetleri var. Gelişmiş ülkelerde politikaların koordinasyonsuzluğu hakim.

2009-2010'da gördük bazı başbakanlar çıktı dedi ki "Ben krize çözüm buldum"."Peki ne yapacaksın?". "Maaşları arttıracağım, devletin kaynağını millete sunucağım"."Peki ülkenin kaynağını riske atarak nasıl büyüme elde edeceksiniz?" sorusunun cevabını veremiyorlar. Mesela Karamanlis hükümeti bizde bir şey yok dedi. İrlanda aylarca inkar ettiler kaynağa ihtriyacımız yok dediler. Portekiz aynı problem orada da var. Aylarca yaşananları inkar ettiler ve şimdi durumları oratada.Her hükümetin kaldırabileceği bir borç limiti vardır. Zamanında doğru tedbirler almak son derece önemli.

AÇLIK SINIRININ ALTINA DÜŞNELER ARTTI

Dünyadaki gıda fiyatlarındaki artışı dikkate aldığımızda, petrol fiyatlaRındaki artışı dikkate aldığımızda önümüzdeki dönemin risklerinin oldukça büyük olduğunu görüyoruz. Son 6 ayda 44 milyon insan açlık sınırı altına düştü.Bir kişi günlük 1 doların altında geliri olduğunda o kişi açlık sınırının altında oluyor. Bölgemizdeki sosyal hareketlenme sürpriz olmadı. Er ya da geç bunun olacağı açıktı.

Hızla açılan bir toplumsal yapıdan bahsediyoruz. İletişim kurabilen bir ortamdayız. Yüzlerce TV kanalını bir uydu anteniyle izleyebilen bir toplum. Böyle bir toplumu baskıcı bir biçimde yönetmek... Bu tür olayların kaçınılmaz olduğu açık. Belli bir planlama içinde kaosa yol açmadan dönüşümün gerçekleşmesi gerekir. Liderlere "Zorlanarak değişim yapacaksınız" ya da "Dönüşüme liderlik edeceksiniz" diyoruz. Türkiye'nin geldiği nokta dünyada yakından izleniyor. Türkiye örnek ülke olma çabasında olmadı. Çok doğal bir akış içinde ülkelerin toplumlarına ilham kaynağı oldu.