BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22
HABER /  DÜNYA

Bakan Avcı’dan dershane açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün Ankara’da yapılan eylemde polisin öğretmenlere müdahalesine ilişkin, “Polisle çatışmaya varacak kadar far...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün Ankara’da yapılan eylemde polisin öğretmenlere müdahalesine ilişkin, “Polisle çatışmaya varacak kadar farklı programlar içine girmeleri doğru olmaz. Öğretmenlerimiz ve bir eğitim sendikasının böyle bir olayın içerisinde yer almış olmasına tabi ki üzüldük. Çözüm önerilerini de konuşacağız bir gün. Ama bunun yolu yordamı var. Bu yol ve yordam bugünkü yol ve yordam değil” dedi.
24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamasına Anıtkabir’de başlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 81 ilden gelen Öğretmenler ve Merkez Kutlama Kurulu üyelerini Milli Eğitim binasında kabul etti. Bakan Avcı, kabulden sonra basın mensuplarının gündeme dair sorularına cevap verdi.
Dershanelerin dönüştürülmesi konusunda çalıştayların ve ilgili paydaşlar ile görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirten Bakan Avcı, “Sayın Başbakanı açıkladığı takvim, bizim öngördüğümüz çalışma takvimi. Dolayısıyla herhangi bir gecikme söz konusu değil. Önümüzdeki hafta basın duyurumuzu da yaptık. Arkadaşlarımız 8 ayrı çalıştayda, özellikle dershane sektöründe çalışan girişimcilerin, öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin görüşlerini alacaklar. O çerçevede değerlendirmelerimizi yapacağız. Önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulu’na da bizim yaptığımız hazırlıkları ilgili kamuoyu ve paydaşlar tarafından nasıl değerlendirildiğine ilişkin bilgileri edinmiş olarak bunları Bakanlar Kurulumuza arz edeceğiz" dedi.
Dershaneler konusu üzerinde 2 yıldır çalışma yapıldığına değinen Bakan Avcı, şunları söyledi:
“Şöyle bir algının olması yanlış, bütün hazırlıkları yaptıktan sonra ilgili paydaşlarla görüşmeye başlamışsız gibi bir algı oluşturulabilir. Biz 2 yıldan beri ilgili taraflarla, dershane sahipleri, girişimciler, yöneticiler, öğretmenlerle, velilerle araştırmalarımızla ve anketlerimizle hem de yüz yüze görüşmelerimizde, çalıştaylarımızla bu istişarelerimizi yapıyorduk. Eskişehir’deki dershane sahibi ve yöneticisi arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Aynı toplantıyı aynı kadroyla o arkadaşlarımızla biz 19 Eylül 2012 tarihinde yine aynı toplantıyı yapmıştık. 19 Eylül 2012 gününden bu yana söylediklerinin hepsinin bir icmalinin toplanılmasını ve genel bir değerlendirilmesini fırsatını oldu. Her şey kararlaştırıldıktan sonra sadece birtakım hususların ilgili kişilere tebliğ edilmesine yönelik bir çalışmaymış gibi takdim ediliyor bazıları tarafından bu doğru değil. Biz 2 yıldan beri en azından Komisyon Başkanı olarak şahidim ki bu çalışmaları bu istişareleri, bu danışmaları yapıyoruz. Bütün bunların sonucu olarak hazırlanan süreçle ilgili konuları da son defa Bakanlar Kurulunda Sayın Başbakanın talimatı üzerine son defa ilgili paydaşlarla görüşme fırsatı buluyoruz önümüzdeki hafta içinde. Ondan sonra Bakanlar Kurulu ile tekrar konuşacağız.”
Dershanelerin dönüştürülmesinde birçok teşvikin sağlanacağını ifade eden Bakan Avcı, “Arsa teşviki, kredi kolaylığı, varsa özel okula veya açık liseye veya farklı alternatif kurumlara dönüşmeyi taahhüt edecek olan kurumların, dershanelerin varsa vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ayrıca bu mekanların tüm alternatifler dışında farklı amaçlarla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nasıl değerlendirebileceği ilişkin öneriler, öğrenci bursu, öğrenci desteği farklı teşvik yöntemleri var. Ayrıca özel okula dönüşmek isteyenler içinde hep açıkladığımız geçici bir süre de olsa özel okullar kriterlerini bu geçiş süreci boyunca biraz aşağıya çekilmesi gibi çeşitli kolaylıklar öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“BİZİM YAZ DÖNEMİMİZDE ALACAĞIMIZ ANA KİTLENİN DIŞINDA İLAVE BİR KADRO ANLAMINA GELİYOR”
Başbakan’ın açıklamış olduğu 10 bin öğretmen alımı haricinde ilave bir alıp daha yapılacağını ifade eden Bakan Avcı, “Ağustos dışında benim söylediğim Başbakan ilan ettiği. Emekli olan öğretmenlerin yerine öğretmen almamız gerekiyor. Oralarda boşluklar oluşmaması için. Sayın Başbakanın geçen hafta Şubat’ta alacağımız 10 bin öğretmen adayı o emekli olanların yerine bizim diğer büyük öğretmen alımımız daha önce planlandığı şekilde yapılacak. Ondan ayrı o yüzden ben Eskişehir’de soru sorulduğu zaman onu büyük bir memnuniyetle aldık. Ve yan cebimize koyduk diye Başbakanımıza teşekkür ettik. Çünkü o bizim yaz dönemimizde alacağımız ana kitlenin dışında ilave bir kadro anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
Bakan Avcı, Öğretmenler Günü’nü kutlamak için eylem yapmaya ve polis ile karşı karşıya gelmeye gerek olmadığını belirterek, “Biz Öğretmenler Gününün kutlanması için tüm öğretmenlerimizin katılabileceği etkinlikleri olabildiğince geniş tutmaya çalışıyoruz. İlgili sendika yöneticisi arkadaşlarımız da bu etkinlikler de yer alabilirler, yer almalıdırlar da. Dolayısıyla ayrıca polisle çatışmaya varacak kadar farklı programlar içine girmeleri doğru olmaz. Öğretmenlerimiz ve bir eğitim sendikasının böyle bir olayın içerisinde yer almış olmasına tabi ki üzüldük. Önümüzdeki yıldan itibaren biz özelikle 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarını bu tür olaylara da yol açmayacak şekilde olabildiğince genişletmeyi, sivil topluma yaymayı bütün öğretmenlerimizin seslerini en güzel şekilde duyurabilecekleri bir gün olarak değerlendirmelerini istiyoruz. Çözüm önerilerin de konuşacağımız bir gün. Ama bunun yolu yordamı var. Bu yol ve yordam bugün ki yol ve yordam değil” dedi.
Bakan Avcı, 81 ilden gelen öğretmenlere tablet hediye ederek, Öğretmenler Günü’nü kutladı.