BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.495,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Ala gözaltı ve tutuklu sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimiyle ilgili olarak sürdürülen soruşturmada şu ana kadar tutuklu sayısının 9 bin 677'e ulaştığını, gözaltına alınan sayının ise 18 bin 44 olduğunu söyledi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Efkan Ala, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında şu ana kadar gözaltına alınanların sayısının 18 bin 44, tutuklu sayısının 9 bin 677, pasaportu iptal edilenlerin sayısının da 49 bin 211 olduğunu açıkladı.

Ala, dün TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Ala, bugüne kadar yaşanan tüm darbelerde darbecilerin hedefi olan TRT'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

49 BİN 211 PASAPORT İPTAL EDİLDİ

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında son rakamların sorulması üzerine Ala, "Şu an itibarıyla gözaltına alınan sayısı 18 bin 44, tutuklu sayısı 9 bin 677, pasaportu iptal edilenlerin sayısı 49 bin 211 ve tabii çok çeşitli bakanlıklarda, her bakanlıkta, her kurumda bu yapıyla iltisaklı olan, bu yapının elemanı olan, bu yapıya üye olan kimselere de devlet görevinden el çektiriliyor, açığa alınıyor. Kimisinin, darbeyle ilişkisi olanların işine son veriliyor." diye konuştu.

"MİLLET VERDİ MİLLET SÖKTÜ"

Silahlı Kuvvetler içinde işine son verilenlerin, atılanların aynı zamanda rütbelerinin de söküldüğünü hatırlatan Ala, rütbeleri milletin verdiğini, o rütbelerdeki kişilerin milletin iradesinin temsil edildiği yeri bombaladığını anımsattı. Ala, konuşmasında şunları söyledi:

"Bu, insanın göğsünü daraltıyor. Böyle bir şey olabilir mi, bu kadar nasıl alçalabilir insanlar. İşte o Meclis oturdu, Meclis'in verdiği yetkiyle, kanun hükmünde kararnamelerle orayı bombalayan insanların oluşturduğu bu darbe girişimine katılanların rütbeleri söküldü. Millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir. O seviyeye indirdi, yani başladıkları yere geri döndürdü.

ASKERİ LİSELERİN KAPATILMASI

Boşluğu şimdikiler doğuruyor, bunun varlığından ne olur ki. O okullar tamamen ele geçirilmiş, ülkeye problem üretir hale gelmiş, sorular çalınıyor, milletin bütün evlatlarının hakkı yeniyor, orası olsa ne olacak? Kapatılacak oralar. Milletin çocukları, kendi ailelerinin yanında, toplumun içerisinde lise mezunu oluyor değil mi? Bizim dünya kadar lise mezunumuz var. Liseyi normal bitirecek, üniversiteyi normal bitirecek, alacağız oradan memleket evlatlarını yetiştireceğiz. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı yapacak. Yetiştirip biz Sahil Güvenlik'te, Jandarma'da istihdam edeceğiz. Milli Savunma da yetiştirecek, Genelkurmay'a, orduya verecek. Ordu da onları istihdam edecek. Sonra da general olacak seviyeye geldiği zaman da milletin iradesini temsil edenler terfilerine karar verecek ve atamalarını yapacak."

SORULARIN ÇALINMASI

Bakan Ala, 1989'da dahi çalınan sorularla okula girenler olduğunu aktararak, 2003'te askeri bir liseye başlayan kimsenin bugün ancak üsteğmen olabildiğini, şu anki ele başlarının ana yapı olarak bu yapıya ait olduğunu ve 1980'lerden itibaren askeriyeye girdiklerini belirtti.

AK Parti olarak da hükümet olarak da bir problemle karşılaştıklarında, bir daha Türkiye'nin o problemle karşılaşmaması için inisiyatif aldıklarını vurgulayan Ala, bütün siyasi partilerin de memleketin ve milletin geleceğini dikkate alarak bir dayanışma içerisinde olduğunu kaydetti.