BIST 9.715
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.427,22
HABER /  POLİTİKA

Bakan Aksudan vatan hainlerine ders

Diyarbakır'da bulunan Abdülkadir Aksu, eylemi gerçekleştirenlere karşı sert konuştu.

Abone ol

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herkesin geleceği ve yaşamasının tek güvencesi ve ortak paydasının demokrasi olduğunu söyledi. Aksu, Diyarbakır Valisi Efkan Ala'yı makamında ziyaret ederek patlama ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Basına kapalı yapılan görüşme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Aksu, Diyarbakır'ın Bağlar Semti Koşuyolu Caddesi'nde 12 Eylülde meydana gelen patlama sonucu aralarında kundaktaki bir bebeğin de olduğu 7'si çocuk 10 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Patlamada, ayrıca 16 kişinin yaralandığını belirten Aksu, bu olaydan ötürü sağduyulu herkesin derin bir üzüntü içinde olduğunu, bu acının herkesin, tüm milletin acısı olduğunu kaydetti. Aksu, insanlık dışı bu çirkin saldırıyı şiddetle ve nefretle kınadığını da ifade ederek, bu olayın tertipçilerinin ve eylemcilerinin amacının Türkiye'deki mevcut birlik ve bütünlüğü, huzur ve güven ortamını bozmak olduğunu söyledi.

Aksu, şöyle dedi: ''Ancak bu amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklardır. Bu düşüncede olanlar büyük bir yanılgı içindedir. Tarihimiz, sinsice ve haince tertipler ve eylemler içinde olanların aldıkları ibret verici derslerle doludur. Burası unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkesin geleceği ve yaşamasının tek güvencesi, ortak paydası demokrasidir. Demokrasiyi yıkmak hevesi içinde olanlar, sabote etmek isteyenler bunu hangi gerekçeyle yaparlarsa yapsınlar, bunun adı vatan ve insanlık düşmanlığıdır, hainliğidir. Tarihe de bu şekilde geçecektir.

Bu tür terör eylemleriyle sosyal barışa ve ekonomik kalkınmaya darbe vurulmaya çalışılmaktadır. Yani sonuçta vatandaşlarımıza zarar verilmektedir. Bunu herkes iyi bilmelidir ki yüzyıllarca birlikte uyum içerisinde, kardeşçe hoşgörü ve barış içinde yan yana yaşayan insanlarımız arasında var olan dayanışma ve toplumsal uzlaşmayı kimse bozamamıştır. Bundan sonra da bozamayacaktır. Çünkü vatandaşlarımız, aralarına nifak sokmak isteyenlerin oyununa gelmeyecek kadar sağduyuya sahiptirler.''

Aksu, güvenlik kuvvetlerinin, bu olayın faillerini en kısa zamanda ortaya çıkararak adalete teslim edeceklerini ve hainlerin de hak ettikleri cezaları alacaklarından herkesin emin olmasını istedi. Terörle mücadele konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün imkan ve kabiliyetlerinin seferber edildiğini belirten Aksu, ''hukuk ve demokrasi ilkeleri çerçevesinde gereken her türlü önlemin alınması mutlak bir kararlılık içinde uygulanmasında hepimiz, tüm anayasal organlar kararlıyız. Bundan hiç ama hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu saldırıyı lanetliyor ve hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa, ailelerine de sabır diliyorum'' dedi.

SORULAR

Aksu, gazetecilerin olayla ilgili çeşitli sorularını da yanıtladı. Olayla ilgili gelişmeler olup olmadığının sorulması üzerine Aksu, soruşturma safhasının yargı safhası olduğunu ve gizlilik içinde olması gerektiğini belirterek, güvenlik güçlerinin titiz bir şekilde incelemelerini ve soruşturmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Bir gazetecinin; ''Polise sınırsız veya 3 günlük arama yetkisi verildi mi?'' sorusu üzerine Aksu, ''Yok. Polis hukuk kuralları içinde kanunlar ve yasaların emrettiği çerçevede Cumhuriyet Savcılarına bağlı, onlar adına bir soruşturmayı yürütürler. Savcının verdiği talimatlar doğrultusunda yürütürler'' yanıtını verdi.

Aksu, ''Olayı TİT'nin (Türk İntikam Tugayı) üstlendiği yönünde haberler var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine de ''Bu tür olaylardan sonra bilhassa sanal ortamda çok şeyler yazılır, çizilir ve söylenir. Ama biz doğrusu neyse, arkadaşlarımız büyük bir titizlikle olayı incelemektedirler'' dedi. Aksu, daha sonra hastanedeki yaralıları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.