BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.498,52
HABER /  GÜNCEL

Bakan Akdağ'ı kızdıran iddia!

Aile hekimlerine verilen 7 milyar lira aylığın ödenmediğini iddia eden TTB'ye Sağlık Bakanı Akdağ sert çıktı.

Abone ol

Aile hekimlerine verilen 7 milyar lira aylığın hakları olduğunu belirten Sağlık Bakanı Akdağ, bunun ödenmediği iddialarıyla ilgili TTB’yi suçladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimlerine aylık verilen 7 milyar lirayı hak ettiklerini belirterek Türk Tabipler Birliği’ni keskin nişancı (sniper) olmakla eleştirdi. Akdağ, sipere yatmış karşıdaki birisinin kafasını çıkarmasıyla onu alnından vurayım mantığıyla hareket ettiğini kaydetti.

Aile hekimliği uygulamasının iyi gittiğini, doktorların ve hastaların mutlu olduklarını belirten Akdağ, aile hekimlerine aylık verilen 7 milyar liranın ödenmediği iddialarının da doğruyu yansıtmadığını vurguladı. Türk Tabipleri Birliği’nin sipere yatmış karşıdaki birisinin kafasını çıkarmasıyla onu alnından vurayım mantığıyla hareket ettiğini kaydeden Akdağ, “Ufak tefek arızalar oluyor. TTB bu arızaları gündeme getirirken şurada bu problem var çözelim diye bir paydaş yaklaşım yerine sürekli muhalefet yaklaşımını benimsiyor. Onlar ideolojik olarak buna karşı çıkıyor. Doktorlar bu işten mutlu. Aylık 7 milyar lirayı da hak ediyorlar. Bu parayı almalılar. Doktorluk zor bir iş” diye konuştu.

KİMSE BABASINI MUAYENEYE TAŞIMAYACAK

Akdağ, Tamgün Yasası’nın iptaliyle birlikte hastanelerde sağlık personeline ödenen “performans ödemeleri” konusunda yürütmeyi durdurma kararı çıktığını anımsatarak, tamgün çalışanla serbest çalışma yapanların ek ödemelerinin aynı hale geldiğini belirtti. “Kamuda çalışan doktorların serbest çalışma haklarının olması bu doktorlar için hastalarıyla serbest çalıştıkları mekanlar arasında ilişki kuracakları anlamına gelmez” diyen Akdağ, “Bu yasal olarak yasaklanmıştır. Biz de bu işin takibini yakın yapıyoruz” dedi. Akdağ, şunları söyledi:

“Yeni sistemde asla bir vatandaşımız anasını babasını alıp bir muayenehanenin merdivenlerden çıkmak zorunda kalmayacaktır. Ortalama bir vatandaş için devletin hastanesine gittim, devletin üniversitesine gittim. Yoksa yeşil kartım var. Ne diye doktora bir daha para ödeyeyim. Bu sosyal devlete sığmaz.”

Sistemi istismar edenler olabilir 

Performans konusunda az şikayet aldıklarını anlatan Akdağ, şunları söyledi: “Yanlış iş yapan insanlar her sistemde yanlış iş yapabilirler. Sistemlerin amacı verimliliği yükseltmek fonksiyonel hizmet kalitesine yükseltmek böylece vatandaşın işini kolaylaştırmaktır. Bizim uyguladığımız performansa göre metodu haydi gel muayenehaneme de sana hizmet vereyim metodundan kıyaslanamayacak kadar üstün olduğu açıktır. Kıyas kabul etmez.

Şimdi bir hekim bütün meslektaşlarımızı tenzih ederek söylüyorum. Eğer fazla kazanmak için hekimlik ahlakına, tıp etiğine aykırı iş yapacaksa bunu muayenehanesinde de yapar, performans ödeseniz de yapar. Bu ahlaki sorunu ortadan kaldırmak için disiplin edici davranışlar elbette devam edecek. Biz performans sistemi uygulamasını hastaların lehinde olduğunu biliyoruz. Vatandaş hizmet almaya başladı. Sakıncalı istismarlara karşı sistemin kendisi istismara yol açmıyor. İstismar kişilerden kaynaklanan bir şeydir. Hangi sistemi koyarsanız koyun kişilerden kaynaklanır istismar. Bu sistem en az istismar edilen bir sistemdir. Edenler olabilir. Denetlemeler yapıyoruz. Birtakım dış denetim yöntemlerimiz var.”