BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

Bahçeli’nin memleketi Osmaniye'de seçim

MHP'nin kalesi olarak bilinen Osmaniye'de Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ile birlikte çıkarılan çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'na karşı farklı düşünceler var. Başbakan Erdoğan'a oy vereceğini söyleyen eski MHP'lilere de rastlamak mümkün.

Abone ol

Osmaniye, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi ve partisinin de kalelerinden.

329 binden biraz fazla seçmeniyle Osmaniye’de son yerel seçimlerde MHP 47,3 oy ile belediye başkanlığını kazanırken en yakın takipçisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yüzde 37,4, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise sadece yüzde 9,9 oy alabildi.

Son dönemde anket şirketleri tarafından yapılan birçok araştırmada MHP seçmeninin bir kısmının ‘Çatı aday’ Ekmeleddin İhsanoğlu’na ‘sıcak bakmadıkları’ TV ve gazete yorumlarında yer alıyor. Gerçekten durum böyle mi?

Bu sorunun yanıtını bulmak için Osmaniye’de Devlet Bahçeli Meydanı’ndan yukarıya, belediye binasının olduğu şehir merkezine gidiyorum.

Ana caddeye açılan bir ara sokakta 4 katlı bir binanın bahçesinde kahvaltı yapan bir grup dikkatimi çekiyor. Yanlarına gidip, kendimi tanıtıyorum. “Bir şartımız var. Bizimle bir çay içersen konuşuruz” diyorlar.

Çayla başlayan sohbet, kahve, bahçeden toplanan üzüm, ev yapımı baklavayla devam ediyor. Binada oturan herkesin akraba olduğunu ve her partiye oy vereni bulmamın mümkün olduğunu aktarıyorlar.

‘Oyum Abdülhamit’e’

Daire sahiplerinden Adem Şahin, Devlet Bahçeli’nin akrabası olduğunu söyleyerek söze başlıyor.

Daha önce MHP’ye oy verirken son üç dönemdir AKP’yi tercih ettiğini belirtiyor ve Erdoğan’ı “İkinci Osmanlı’nın kurucusu Abdülhamit” olarak niteliyor.

Şahin’in yengesi Emine Şen ise MHP’ye oy verdiğini söylüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için “Şu an kimseyi düşünmüyorum. Erdoğan ile İhsanoğlu arasında kararsızım” diyor.

Misafir olduğum binadan ayrılıp tekrar ana caddeye dönüyorum.

Cadde üzerinde fırıncılık yapan Cihat Dinler’e yaklaşıyorum. O da son yerel seçimlerde AKP’yi tercih eden seçmenlerden.

Dinler’e, ‘Çatı adayını düşünmüyor musunuz’ diye soruyorum. “CHP’nin adayı olduğu, Devlet Bey’in de CHP adayına destek verdiği için düşünmüyorum. Başbakanımız dik durduğu, başbakanlık sürecini gördüğümüz ve güvendiğimiz için bu seçimde de Erdoğan’ı destekleyeceğiz” diye yanıtlıyor.

Ana cadde üzerinde ayakkabı boyacılığı yapan Menderes Taşborlu, yerel seçimde MHP’yi tercih etmiş ama cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime oy verceğini ısrarla söylemiyor. ‘Tercihiniz İhsanoğlu mu olacak’ şeklindeki soruma “Kısmet” diye yanıt veriyor.

‘Ömrümün sonuna kadar AKP’

O sırada ayakkabısını boyatan Mustafa Karakaş, uzun yıllar MHP’li olduğunu, kurulduğudan bu yana ise AKP’yi tercih ettiğini aktarıyor. Karakaş, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili soruma kısa ve net yanıt veriyor: “Ömrümün sonuna kadar AKP.”

MHP’ye oy verdiğini açıklayan İsmail Şengül ise tercihinin ‘çatı adaydan’ yana olacağını belirtiyor ve CHP-MHP’nin ortak aday göstermesinin kendisini rahatsız etmediğini söylüyor.

Devlet Bahçeli Meydanı’nın hemen yanındaki parkta dinlenen Ali Kurt da Şengül’le aynı fikirde. Kurt, “Ne güzel işte. Uyumlu çalışıyorlar, konuşuyorlar” diyor.

Aynı parkta fikrini sorduğum emekli öğretmen Cengiz Sezer de kendini bildi bileli MHP’ye oy veren seçmenlerden. O da MHP ve CHP’nin ortak hareket etmesinden rahatsız olmadığını söylüyor, hatta “Böyle olmasından memnun bile oldum” diye konuşuyor.

Eski ülkücü yeni CHP’liler

Aynı masada bu kez Ali Erkoçak ile sohbete başlıyoruz. Erkoçak, 1979-80 döneminde Osmaniye Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptığını, son yerel seçimlerde ise CHP’ye oy verdiğini ifade ediyor.

Nedenini, “MHP’nin, beni temsil etmediğine ve şimdiki iktidarın baston değnekliğini yaptığına inanıyorum” diye açıklıyor.

CHP-MHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birlikte hareket ettiğini anımsattığım Erkoçak, “Güya öyle ama yine Bahçeli’nin, Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçtirme politikası aynen devam etmektedir” iddiasında bulunuyor.

'O zaman çatı adaya oy vermeyecek misiniz’ diye soruyorum, tüm eleştirilerine rağmen “Elbette vereceğim” yanıtını veriyor.

“Bazılarının garibine gidebilir ama ben hala ülkücüyüm” diyen Ahmet Sezer de 2.5 yıldır CHP’yi tercih ettiğini ifade ediyor.

MHP’nin bir dönem milletvekili adayı olduğunu açıklayan Sezer, “Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi döneminden yani 16-17 yaşımdan beri ülkücüyüm ama artık MHP’ye oy vermiyorum” diyor. Nedenini , “Devlet Bey’den dolayı değil. Türkiye’nin iyiye gitmediğini, birlik ve beraberliğin CHP’de olacağına inanıyorum” diye açıklıyor.

Sezer, kendisini “küskün” olarak nitelemiyor ama “MHP’nin meseleleri mevcut kadrolarla çözemeyeceğine inandığını” aktarıyor. Çatı aday İhsanoğlu’nu tanıdığını, rahatsız olmadığını, onun için çalıştığını da özellikle vurguluyor.

MHP’yi eleştirdiğini ama ‘Çatı adayın’ MHP-CHP’nin ortak adayı olduğunu hatırlattığım Sezer, “MHP’nin tek başına adayı bile olsa verirdim. Kendisini araştırdım” diyerek İhsanoğlu’nu savunuyor.