BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,11
ALTIN 2.291,36
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli'den sürpriz başkanlık açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlık sistemi hakkında konuştu. Bahçeli HDP’li vekillere yönelik operasyona değinmedi.

Abone ol

Bahçeli'nin başkanlık sistemi konusunda kırmızı çizgilerini anlattığı kurmaylarına "Biz ‘Başkan yapacağız’ demedik ki" dediği iddia edildi.

Partisinin MYK toplantısından yansıyan kulis haber bugün Habertürk gazetesinde yer aldı.

"MHP TUTARLI DAVRANIYOR"

Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önceki gün görüşen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün de partisinin merkez yürütme kurulu (MYK), merkez disiplin kurulu (MDK) ve milletvekillerini toplayarak, başkanlık konusundaki duruşunu ve kırmızı çizgilerini anlattı. Bahçeli, genel merkezde gerçekleşen toplantıda, partisinin yöneticilerine ve milletvekillerine ‘Dokuz Işık’ doktrininden başlayarak, partinin tarihi dönüm noktalarıyla bugüne gelen duruşunu anlattı.

1983’ten sonra Turgut Özal’ın başkanlık sistemi istemesi karşısında parlamenter sistemden yana açık taraf olduklarını kaydeden Bahçeli, tarihsel süreçte MHP’in bu konuda tutarlı davrandığını vurgularken, bugün de farklı bir noktada olmadıklarını ifade etti.

Parlamenter sistemden yana olduklarını, ancak Türkiye’de anayasal yetkilerinin dışında davranan bir Cumhurbaşkanı nedeniyle fiili başkanlık sistemi yaşandığını, bunun içeride ve dışarıda sorunlarla boğuşulan bir dönemde devlet krizi yarattığını ve kaosa neden olduğunu kaydeden Bahçeli, bu ortamda bu fiili durumun daha fazla devam etmesini istemediklerini söyledi.

"METNİ GÖRELİM"

Bahçeli’nin toplantıda, “Biz ‘Başkan yapacağız’ demedik ki” dediği aktarıldı. MHP Lideri’nin, gelinen noktada MHP’nin, AK Parti’nin başkanlık sistemini getirecek Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulmasını sağlayacak 330 oya ulaşılması için bir garanti vermediğini belirtirken, “Metni görmeden peşinen bir şey söyleyemeyiz” dediği öğrenildi.

KURULTAY SÜRECİ İÇİN FETÖ UYARISI

Devlet Bahçeli, toplantıda hem hükümete hem parti içine FETÖ uyarısı da yaptı. Bahçeli, hükümetin ‘odacıyla-kapıcıyla uğraştığını ancak Yurtta Sulh Konseyi’ni ortaya çıkarmadığını’ belirterek, örgütün yönetici kadrosunun da cezalandırılmasını istediklerini vurguladı. “Kurunun yanında yaşın yanmaması” gerektiğini kaydeden MHP Lideri, “Bu tablo, suçluların haklıymış gibi ortaya çıkmasına neden oluyor. Haklı serzenişler konusunda hükümeti uyarıyoruz. Aksi halde bu serzenişler suçluların ortaya çıkarılmasını engelleyebilir” diye konuştu.

Toplantıda başkanlık divanına, 9 Ekim’de başlayan ilçe kurultaylarıyla ilgili yetki verildi. Bahçeli, teşkilatları bu seçimler sırasında partiyi ele geçirmek isteyebilecek FETÖ gibi yapılara karşı uyanık olmaları konusunda uyardı, “En ufak şüpheniz varsa içinize almayın” dedi.