BIST 9.462
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.498,31
HABER /  GÜNCEL

Bahçede bin 700 yıllık lahit bulundu

Antakya7da bahçesinde toprağı kazarken bin 700 yıllık lahit bulundu.

Abone ol

Antakya'da görme engelli bir vatandaşın, bahçesindeki asmanın yerini değiştirmek için toprağı kazarken bulduğu bin 700 yıllık lahit, vinç yardımıyla çıkarılarak Hatay Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü. Kapağı açılan lahitten sadece iskelet çıktı.

Antakya'nın Kuzeytepe Beldesi'nde yaşayan görme engelli Gazi Uçar, yaklaşık 4 ay önce evinin bahçesindeki asmanın yerini değiştirmek isterken yaptığı kazı sırasında bir lahite rastladı. Uçar, durumu hemen müze görevlilerine bildirdi. Uçar'ın bahçesinde bulunan lahiti inceleyen müze görevlileri, devam eden diğer kazılar nedeniyle lahitin çıkarılması işlemini erteledi.

Yaklaşık 4 ay süren ertelemenin ardından müze görevlileri, 1 hafta önce Gazi Uçar'ın evine gelerek kazı çalışmalarına başladı. 6 gün süren çalışmanın ardından Roma dönemine ait olduğu tespit edilen bin 700 yıllık lahit, toprak altından vinç yardımıyla çıkarıldı. 4 saat süren çalışma sırasında jandarma çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, meraklı kalabalık da 6 tonluk lahiti cep telefonlarının kamerasıyla görüntülemeye çalıştı.

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin bahçesine yerleştirilen lahtin kapağı, gece geç saatlarde basın mensupları ve mülk sahiplerinin gözü önünde açıldı. Lahitin içinde bulunan su, müze görevlilerince kovalarla boşaltıldı. Çevrede toplanan vatandaşlar lahitin içerisinden altın çıkması için dua ederken, lahitten sadece iskelet çıktı.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Faruk Kılınç, lahitin milattan sonra 3., 4. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu ifade ederek, "Geçen perşembe günü kazısına başladık. Müzeye getirerek basının ve mülk sahibinin gözünün önünde açtık. Maalesef içinden herhangi bir hediye ve eşya çıkmadı. Biz içinden birşeyler çıkar diye umuyorduk" dedi.

Bahçesinden lahit çıkarılan evin sahibi Gazi Uçar ise, oğlunun Manisa'dan getirdiği asmayı bahçeye diktiğini ve daha sonra asmanın yerini değiştirmek isterken lahiti bulduğunu söyledi. Durumu hemen yetkililere haber verdiğini ifade eden Uçar, lahitin içinden değerli birşey çıkmamasına üzüldüğünü, ancak lahitin de değerli olduğunu kaydetti.

Gazi Uçar'ın kızı Nesrin Uçar da, "Babamın gözlerini ameliyat ettirebilmek için lahitin içinden birşeyler çıkmasını bekliyorduk ama kısmet değilmiş" diye konuştu