BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bağış'tan Rum elçiye ahmaklık resti!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rum yöneticisinin gözüne baka baka 'Ahmakça uygulamalarınızdan vazgeçin' dedi

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İrlanda'nın başkenti Dublin'e yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Uluslararası İlişkiler ve Avrupa İşleri Enstitüsü (IIEA) adlı düşünce kuruluşunda, "Avrupa'nın Karşılaştığı Yeni Zorluklar ve Türkiye" konulu bir konuşma yaptı.

Toplantının kameralara kapalı bölümde, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY) Dublin Büyükelçisi Michalis Stavrinos söz alarak, Bağış'a "Türkiye'nin Ankara Anlaşmasının ek protokolünden kaynaklanan sorumluluklarını" anımsattı.

Bakan Bağış bunun üzerine Rum Büyükelçiye, şunları söyledi:

"Bu söyleyeceklerimi iyi not al. Sen Kıbrıs'ın neresindensin? Türkiye'nin yükümlülüklerini hatırlatacağınıza, kendi imzaladığınız anlaşmaları uygulayın. Ahmakça uygulamalarınızdan vazgeçin."

Bağış, Büyükelçiye verdiği yanıtta ayrıca, Annan planını 2004 yılında reddeden ve barıştan yana olmayan tarafın Rum tarafı olduğunu da hatırlattı.

TÜRK HAYRANI ŞAİRİN ŞİİRİNİ OKUDU

Egemen Bağış, Türkiye'ye ve Türk halkına duyduğu hayranlıkla da bilinen İrlandalı şair James Clarence Mangan'ın "Üç Kalender" şiirini okudu.

"Bugün buraya beraberimde, TBMM'de temsil etmekten gurur duyduğum Türk halkının ve ayrıca Boğaziçi'nin en sıcak dilek ve temennilerini getirdim" diyen Bağış, Türkiye-AB ilişkilerinin sürecinde son dönemdeki yavaşlamaya değinerek, son beş dönem başkanlığı sırasında herhangi bir müzakere başlığının açılmadığını kaydetti.

Türkiye'nin, İrlanda'nın 1 Ocak'ta üstleneceği AB dönem başkanlığından "çok umutlu" olduğunu belirten Bağış, "İrlanda'nın, AB'nin kuruluş prensiplerini yeniden aksiyona geçirmesini umuyoruz. İrlanda'nın yaratıcılığına ihtiyacımız var. İrlanda dönem başkanlığı tarihi bir dönüm noktası olacak" dedi. Türkiye, AB'ye katıldığında bunun birliği bölgesel bir projeden, küresel barış projesine çevireceğini vurgulayan Bağış, François Hollande'ın cumhurbaşkanlığıyla Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tavrının değiştiğini görüldüğünü belirtti. Bağış, "(Nicolas) Sarkozy'yi balık tutmaya geri gönderdiği için Fransız seçmenlere minnettarız" dedi.

Bağış, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin demokratik ve laik bir ülke olarak, Avrupalı kimliğinin yeniden tanımlanmasına büyük katkıda bulunacağını belirtti.