BIST 9.775
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bağış'tan AB'ye iğneli gönderme

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, ekonomik krizle boğuşan AB'ye yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Ucuz malı satmak için 'batan geminin malları bunlar' deniyordu. Şimdi 'batan Kıbrıs'ın, batan Avrupa'nın malları' diye söylemler çıktı. Ama biz nasıl o ekonomik krizi aştıysak Avrupa'ya da, Asya'ya da, Afrika'ya da öncülük yapacağız. Dünyada ceddimizin bize miras bıraktığı öncülük rolünü yeniden yakalayacağız'' dedi.

Bağış, Konya Ticaret Odası Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, muhalefetin parmak hesabı yapmayı beceremediği bir dönemde Türkiye'nin büyük hesaplar yapmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olma yolundaki kararlılığını gerçekleştirecek projeleri yapmaya devam ettiğini ifade eden Bağış, şunları kaydetti:

''Burada Hz. Mevlana ile Hacı Bayram Veli'nin mesajlarının birleştiğini görüyoruz. Hem de Yüksek Hızlı Tren ile hızlı bir şekilde birleştiğini görüyoruz. Türkiye güçlenirken Konya da güçleniyor. Avrupa Birliği projelerinden, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) projelerinden yararlanma konusunda Konya 1. sırada. Bu, kendi başına geldiniz noktayı ortaya koyuyor. Program kapsamında Konya'da 21 proje yapılmış; 20,6 milyon Avroluk mali destek sağlanmış. IPA kapsamında Konya'da toplam 176 farklı projeye finansman sağlanmış. Farklı kategorilerde bakıldığında 13 tane pilot bölge uygulaması gerçekleşmiş. Ulusal Ajans'ın desteklediği projeler var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB'de eğitim almasını sağlar. Kimi 1 haftalık, kimi 1 yıllık gitmek üzere. Geçen yıl 61 bin vatandaşımızı Avrupa'ya gönderdik. Biz bunu Avrupa fonlarıyla sağlıyoruz. Bu yıl hedefimiz 70 bin kişiyi Avrupa'ya göndermek. Konya'da 7 bin 58 vatandaşımız bu fonlardan yararlanıp eğitime gitmiş. Demek ki Konya dünyaya açılma konusunda Mevlana'nın tavsiyesine uyuyor.''

HAKLI OLMAK YETMİYOR

Bağış, gelinen noktanın kimseyi rehavete düşürmemesi gerektiğine dikkati çekerek, herkesin bugün ne üretiyorsa, ne kazanıyorsa onu 4 ile mümkünse 5 ile çarpması gerektiğini dile getirdi.

Devlet olarak iş adamlarının arkasında olduklarını vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Biz Mevlana'dan Şems-i Tebrizi'den aldığımız terbiye ile önünüzü açmak için sizlere destek vereceğiz. Asıl güç sizde. Bugün dünyada haklı olmak yetmiyor. Güçlü olmak için çok üretmemiz, çok çalışmamız ve çok ticaret yapmamız lazım. Bu süreçte AB süreci çok önemli. Sıkıntılar yaşıyoruz, bir takım kendini bilmezle muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Rahmetli Menderes 1959'da bu süreci başlattığında kişi başına geliri 400 dolar olan Türkiye, bugün 11 bin doları zorluyor. 2023'te 25 bin dolar hedef koymuş. AB'nin yol haritasını uyguladıkça ülkemize sermaye çekiyoruz. Türkiye ne zaman AB ile müzakereler başladı, o gün bugün ortalama yılda 17 milyar dolar yatırım geliyor.''

ŞEHİT POLİSİN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI

Gaziosmanpaşa'da şehit edilen polis memuru Mücahit Daştan'a Allah'tan rahmet, ailesine baş sağlığı dileyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ülkede kimileri yeniden kardeşi kardeşe kırdırabileceklerini zannediyor. Ama Allah'ın izniyle başaramayacaklar. Çünkü biz birbirimize sahip çıkacağız. Biz inadına kardeşlik, birlik beraberlik demek zorundayız. Sonunda inşallah farklı bir noktaya geleceğiz. Eskiden bir tabir vardı. Ucuz malı satmak için 'batan geminin malları bunlar' deniliyordu. Şimdi 'batan Kıbrıs'ın, batan Avrupa'nın malları' diye söylemler çıktı. Ama biz nasıl o ekonomik krizi aştıysak Avrupa'ya da, Asya'ya da, Afrika'ya da öncülük yapacağız. Dünyada ceddimizin bize miras bıraktığı öncülük rolünü yeniden yakalayacağız. Bunu söylerken kimsenin malında, toprağında, enerjisinde gözümüz yok ama Türkiye'yi ticaretin, enerjinin, barışın, diyaloğun merkezi yaparak, çok farklı bir noktaya taşıyacağız.''