BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Bağdat ve Erbil'de patlamalar

Irak'ın başkenti Bağdat ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil'de bir dizi patlama meydana geldi. Bağdat'ta en az 40 kişi öldü. Erbil'de ise Ankawa mahallesindeki ABD konsolosluğunun arka kapısında bir aracın infilak ettiği bildiriliyor.

Abone ol

Bağdat'ta düzenlenen saldırıları üstlenen olmadı (ARŞİV)

Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen bir dizi patlamada en az 40 kişi hayatını kaybetti.

İlk saldırı Bağdat'ın güneydoğusundaki Şii Yen, Bağdat bölgesinde, kalabalık bir caddede meydana geldi.

Daha sonra kentin güneybatısındaki Amil mahallesinde bomba yüklü bir araç, pazar yerinde infilak etti. 13 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.

Bundan yaklaşık yarım saat sonra da, Bağdat'ın doğusundaki Şii mahallesi Habibya'da yine bomba yüklü bir araçla bir araba pazarında saldırı düzenlendi.

Burada da 15 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Bir diğer saldırı ise güney Bağdat'ta Sunni Sahva milislerinin devriye gezdiği bir bölgede, yol kenarına yerleştirilen bir bombayla düzenlendi. Saldırıda 2 milis öldü.

Diğer saldırılarda da bir kafe ve bir pazar yeri hedef alındı.

Saldırıları üstlenen olmadı.

Erbil'de de bombalı saldırı

Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil'in merkezinde bir patlama meydana geldi.

Erbil'den gazeteci Mustafa Kerim, BBC Türkçe'ye, kentin Hristiyan mahallesi Ankawa'daki ABD konsolosluğu binasının arka kapısı yakınında TSİ 18.00 sularında bir aracın infilak ettiğini söyledi.

Patlamayı doğrulayan Reuters ajansı görgü tanıklarına dayanarak, ardından silah sesleri duyulduğunu bildirdi. Mustafa Kerim de, patlamanın hemen ardından kısa süreli bir çatışma yaşandığını aktarıyor.

Patlamanın bir intihar eylemi olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak Mustafa Kerim, o bölgede park etmenin yasak olduğunu, dolayısıyla patlamanın seyir halindeki bir araçta meydana gelmiş olma olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.

Ankawa, Erbil'in merkezine yakın, yoğunlukla Hıristiyanların yaşadığı bir semt.

BM temsilciliği ile bazı sivil toplum örgütlerinin merkezleri de bu bölgede.

Kentte Cuma günü tatili olmasına karşın, bölge Erbil'in en canlı yerlerinden biri.

Mustafa Kerim, patlamanın yakınındaki ABD konsolosluk binasının beton duvarlar ve yine beton bariyerlerle korunduğunu, girişte de ağır silahlı güvenlik görevlilerinin bulunduğunu aktarıyor.

Henüz olayda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgiler alınamadı.

AP ajansına, ismini vermeden bilgi veren bir yetkili, konsolosluk personeli ya da güvenlik görevlilerinden ölen olmadığını söyledi.

Patlamanın etkisiyle çevredeki araçların alev aldığı bildiriliyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil bu tür saldırıların Irak'ın diğer bölgelerine göre çok nadir olduğu bir yer.

Son olarak geçen yılın Kasım ayında vilayet binasına yönelik bir araç saldırısı olmuştu.