BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,47
ALTIN 2.472,82
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Bağ-Kur'lulara çifte müjde geliyor!

Yeni paketle 12 ay ve üzerinde borcu olan Bağ-Kur’luların borçları silinecek. Ayrıca borçlu olan Bağ-Kur’lulara tedavi olma imkânı da getiriliyor.

Abone ol

Kanunda 12 ay ve üzerinde borcu olan Bağ-Kur’lulara önemli bir müjde bulunmaktadır. Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle 12 ay ve daha fazla borcu olan Bağ-Kur’luların hizmetleri ve borçları eğer 3 ay içinde ödeme yapmazlar ise silinecek. Ancak daha sonra istemeleri halinde silinen hizmetlerini ödemeyi yapacakları tarihteki asgari ücretin yüzde 34.5 u oranında prim ödeyerek canlandırabilecekler.

Borçlu Bağ-Kur’lulara tedavi olabilme yolu açılıyor…

12 ay ve üzeri borcu olduğu için sağlıktan yararlanamayan Bağ-Kur’lu ve onun yakınlarının geçmiş hizmetleri silinmekle birlikte borçları da silindiği için sağlıktan yararlanmaya başlayacaktır.

KAZASIZ İŞYERİNE PRİM İKRAMİYESİ

Bu işyerleri daha az prim ödeyecek.

Hürriyet'in haberine göre, mevcut sosyal güvenlik sistemimizde iş kazası gerçekleşen işyerleri ile iş kazası yaşanmamış işyerlerini ödenen prim açısından ayıran bir düzenleme yok. 2012 yılına kadar işyerleri yapılan işin tehlikeli olup olmamasına göre daha az ya da fazla prim ödemekteydiler. Ancak yapılan doğru bir düzenleme ile tüm işyerleri için prim oranları eşitlendi. Yani işyerlerinin nitelik itibariyle tehlikeli iş yapmasını cezalandıran sistemden vazgeçilmişti.

Meclise sunulan yeni Torba Yasa Tasarısı ise işyerleri arasında prim oranını değiştirecek farklı bir uygulama getiriyor. Yasanın geçmesi halinde iş kazası gerçekleşen işyerleri daha fazla prim öderken, iş kazası yaşanmayan işyerleri daha az prim ödeyecekler.

Hangi işyerleri prim indirimi uygulamasından yararlanacak ve nasıl yararlanacak?

Maden ve inşaat gibi çok tehlikeli işyerlerinde uygulanacak. Bu uygulama sadece 10’dan fazla çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve üç yıl içerisinde ölümlü veya sürekli iş göremezlik gerektiren yani iş kazası sonucu çalışma gücünde yüzde 10 dan fazla kayıp meydana getiren iş kazası meydana gelmemiş işyerlerinde uygulanacak.