BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  EKONOMİ

Bağ-kur affında son gelişmeler

Bağ-kurluların uzun zamandır beklediği prim borcunun affedilmesi 16 Ocak 2013'te gerçekleştirilmişti.

Abone ol

Peki bağ-kur affında son durum ne? 60 gün ve fazlası borcu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan Bağkurlular artık bu hizmetlerden yararlanabilecek.

60 gün ve daha fazla prim borcu bulunduğu için sağlık hizmeti alamayan Bağkurluların borcu silindi.

Geçen hafta Meclis'ten geçen düzenleme ile bu kapsamdakilerin borcu affedilerek devlet milyonlarca liralık alacağından vazgeçti. Özellikle esnaf ve çiftçi olarak çalışan Bağ-Kurlular bulunuyor.

Zaman gazetesinin haberine göre; Bağ-Kur'da 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunanlar sağlık hizmeti alamıyor. Bu nedenle bu kişiler sigortası olan eş veya anne-baba gibi yakınları üzerinden sağlık hizmeti aldı.

Ancak kendi sigortalı bulunduğu için kanunen başkaları üzerinden sağlık hizmeti almamaları gerekiyor. Uygulamada ise yüz binlerce kişi bu şekilde sağlık hizmeti aldı.

SGK da bu durumda olanları tespit ederek borç çıkardı. Ancak çıkarılan afla prim borcu olduğu için eş, anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alanlar, kendilerine çıkarılan borçları ödemeyecekler.

Öte yandan devlet, yıllardır alamadığı sosyal güvenlik destek primlerinin (SGDP) peşine düştü. Meclis'ten geçen ve yaklaşık 600 bin kişinin borcunu yapılandıran düzenleme ile 1,5 milyar lira prim tahsilatı hedefleniyor.