BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
HABER /  DÜNYA

Babacan: Yargı süreci tamamlanmadan...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Yolsuzluk ne kadar çirkinse daha yargı süreci tamamlanmadan infaz etmek de o kadar çirkin ve kötüdür” dedi...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Yolsuzluk ne kadar çirkinse daha yargı süreci tamamlanmadan infaz etmek de o kadar çirkin ve kötüdür” dedi.
2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın açık oya sunulması öncesinde siyasi partiler bütçenin tümü üzerinde Genel Kurul’da son konuşmalarını yaptı. Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütçenin hazırlanmasında gösterdikleri önemi anlatarak, “İnsan odaklı bütçe hazırladık” dedi. Babacan’ın konuşması esnasında CHP Grup Başkanvekilleri dışında diğer CHP’li milletvekilleri Genel Kurul’u terk etti.
Bir ülkenin kalkınma potansiyelinin fiziki ve sosyal altyapısının gelişmesine bağlı olduğunu söyleyen Babacan, “Geçmiş 10 yılda beşeri sermayeyi geliştirmek daha donanımlı insan yetiştirmek için bütçemizde her zaman en büyük payı eğiteme ayırdık. 2014 bütçemizde eğitime yüzde 14 pay ayırdık. Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırdık. 2002 yılından bu yana kamu görevlilerimizi ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik. Türkiye’deki ekonomik kalkınma yoksulluktaki düşüşe neden oldu. Türkiye gelir dağılımını en iyi düzelten OICD ülkesi” diye konuştu.
“İnsandan kaynaklanıp insanı odağına koymayan hiçbir ekonomi politikası uzun vadede başarıya ulaşamaz” diyen Babacan, hazırladıkları orta vadeli programın gelecek 3 yıllık bir dönem için sağlam bir zemin oluşturduğunu belirtti. Babacan, “Orta vadeli programımızda 2014 yılı büyüme hızını dünyadaki büktün olumsuzluklara rağmen yüzde 4 olarak belirledik. 2015-2016 yıllarında yüzde 5’lik bir büyüme hedefledik. 2014-2016 döneminde 1 milyon 833 bin yeni istihdam oluşturmayı ve istihdam oranını yüzde 8,9’a düşürmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

YOLSUZLUK OLAYLARI
Son günlerde gündemin birinci maddesi olan yolsuzluk gözaltıları ile ilgili konuşan Babacan, “Yolsuzluklar konusunda hükümetimiz göreve başladığı günlerden itibarin hassasiyet içinde oldu. Şeffaflık temel ilkemiz oldu. 11 yıl boyunca yolsuzluk konusunda hiçbir şekilde kimseye müsamaha gösterilmedi. Bugüne kadar hiçbir yolsuzluğun üzerine örtülmedi. Her kim olursa olsun derhal hukuka teslim edilmiştir. AK Parti hükümetlerinin en belirgin vasfı güven ve hizmet olmuştur. Hükümetimiz yolsuzluklara karşı büyük bir hassasiyet içinde olmasaydı Türkiye’de refahın artması mümkün olmazdı, var olan 347 bin adet dersliğe 11 yılda 205 bin adet derslik eklenemezdi, Marmaray inşa edilemezdi, hızlı trenler olmazdı, dünyada yoksulların elinden tutulamazdı. Aksi ispat edilene kadar herkes masumdur. Bu sadece Türkiye’de kanunlarda bu şekilde yazdığı için değil, evrensel hukuk kaidesidir. Hele hele kanun yapıcı olan bu yüce Meclis çatısı altında kanunların ruhunu yaşatmak, hepimizin görevidir. Bir insanını suçlu olmasına karar verecek olan mahkemelerdir. Gizli belge ve bilgileri ortaya saçmak, bunlar üzerinden yargıya varmak, anında infaz etmekle adalet tecelli etmez, ak ile kara birbirinden ayrılmaz. Yolsuzluk ne kadar çirkinse daha yargı süreci tamamlanmadan infaz etmek de o kadar çirkin ve kötüdür. Türkiye medyası yargı süreçlerine saygı gösterme kültürüne erişmek zorundadır. Yargımıza düşen itinayla görevini yerine getirmektir. Bu ülke üzerinde ameliyat yapılmasına izin vermeyiz. Türkiye çıkarları zedelenenlerin kirli senaryolarla istikamet çizecekleri bir ülke değildir. Bir siyasi mühendislik görüntüsü veren bu olaylar milletimizin taktirinden kaçmaz. 30 Mart’ta milletimiz Türkiye üzerinde operasyon yapmaya çalışan çevrelere gereken cevabı sandıkta verecektir. Hesaplaşma günü yakın. Her türlü saldırıya göğüs gererek Türkiye’yi büyütmeye devam edeceğiz. Faizlerin düşmesinin birilerini rahatsız ettiğini biliyoruz, o birilerini daha da rahatsız etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Babacan’ın konuşmasını tamamlamasından sonra CHP’li milletvekilleri salona döndü.