BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Babacan: Türkiye'yi çekemeyenler çoğalıyor

Babacan, ''Türkiye güçlendikçe, Türkiye'yi çekemeyen de çoğalıyor. Aklınıza gelemeyecek ülkeler, Türkiye'yle kendisini mukayese etmeye başlıyor'' dedi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gaziantep Sanayi Odası'nın düzenlediği ''Gaziantep'in Yıldızları'' ödül törenindeki konuşmasında, dün akşam itibariyle Türkiye'nin kredi temerrüt takas oranının, (Türkiye'nin kamu borcunu sigorta ettirme primi) yüzde 1,3'e düştüğünü anımsatarak, bunun da ayrı bir tarihi rekor olduğunu söyledi.

''Bugün AB'ye üye ülkelerin yarısı bizden çok fazla, yüksek prim ödemek zorundalar. Dün akşam itibariyle Türkiye Hazinesi'yle ABD Hazinesi arasında dolar bazında borçlanma farkı yüzde 1,37'ye indi'' diyen Babacan, şöyle devam etti:''Yani biz dolar borçlanıyoruz. Elin parası, ödeme günü geldiği zaman döviz bulmak zorundayız. Ama ABD ödemeleri trilyonca dolar karşılıksız dolar bastılar ki, ABD Hazinesi borçlanmaya devam ediyor. Bu kadar cari açığa rağmen, Türkiye sürekli dövize ihtiyaç duymasına rağmen doların sahibi olan, yetmediği zaman basma imkanına sahip ülkeyle aramızdaki faiz farkı yüzde 1,3'e indi. Eskiden bu oran yüzde 8, yüzde 10'du. Bugün itibariyle geldiğimiz nokta önemli. Allah nazardan korusun. Türkiye güçlendikçe, Türkiye'yi çekemeyen de çoğalıyor. Hem bölgemizde hem çok uzaklarda. Aklınıza gelemeyecek ülkeler, Türkiye'yle kendisini mukayese etmeye başlıyor. Çünkü ileride rakip olarak görüyor.''

İLERİYE BAKIYORUZ

Eskiden Türkiye'nin ''Hacı Murat olarak Porsche ve Ferrari'ye arkadan selektör'' yaptığına işaret eden Babacan, ''Ama bugün artık Porschesi de Ferrarisi de Türkiye'den korkar hale geldi. Çünkü ileriye bakıyoruz. Çok değil 2050'ye baktığımızda Türkiye, uluslararası kuruluşların analizinde Avrupa'nın iki ekonomisinden bir tanesi...Ülke ekonomisi derken, ikinci değil, başa baş iki ekonomisinden biri olarak görülüyor. Bir zamanların Almanya'sı, İtalya'sı, Fransa'sı sanayi de neyse, Türkiye kısa zaman da o noktaya geliyor'' diye konuştu.