BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,78
ALTIN 2.501,53
HABER /  GÜNCEL

Baba filminin makyaj sanatçısı öldü

Baba filmi başrol oyuncusu Marlon Brando'yu unutulmaz bir şekilde Vito Corleone karakterine dönüştüren, Oscar ödüllü makyaj sanatçısı Dick Smith 92 yaşında hayatını kaybetti. Smith'in çalışmaları makyaj sanatında dönüm noktası olarak görülüyor.

Abone ol

Baba filmi başrol oyuncusu Marlon Brando'yu unutulmaz bir şekilde Vito Corleone karakterine dönüştüren, Oscar ödüllü makyaj sanatçısı Dick Smith 92 yaşında hayatını kaybetti.

Sanatçının ölümünü arkadaşı Rick Baker Twitter'da "Büyük bir ustayı kaybettik. Arkadaşım ve üstat Dick Smith, artık bizimle değil. Dünya eskisi gibi olmayacak" mesajıyla duyurdu.

Taksi Şoförü ve Şeytan gibi kült filmlerde çalışan Smith, 1985'te Amadeus filmindeki çalışmasıyla En İyi Makyaj Oscar Ödülü'nü kazandı.

Sanatçı, 2011 yılında çalışmalarından dolayı Oscar Onur Ödülü'ne değer görüldü.

Baba filminin makyajcısı olarak bilinen Smith, kariyerine televizyonda başladı.

Smith ilk ücretli iş deneyimi olan Amerikan NBC televizyonunun makyaj bölümünde çalışarak deneyim kazandı.

Sanatçı NBC’de yaşlandırma ve prostetik makyaj üzerine uzmanlaştı.

1972'de Francis Ford Coppola'nın Baba filmiyle ön plana çıktı.

Smith makyaj sanatında önemli bir adım olarak görülen ve daha etkili bir görüntü sağlayan makyajda maske kalıbının kullanılmasına da öncülük etti.

Smith'in 1973'te Şeytan filminde Linda Blair'i şekillendirdiği makyaj, genç makyaj sanatçıları Guillermo Del Toro ve JJ Abrams'ında içinde bulunduğu yıllardır devam eden bir hayran kitlesi yarattı.

Şeytan filminde Blair’in başını kendi etrafında döndürüyormuş gibi hareket etmesini sağlayan makyaj tasarımı ABD film tarihine damgasını vurdu.

Baker, 2007'de Washington Post gazetesine verdiği röportajda, Şeytan'ın özel makyaj efektleri için gerçekten dönüm noktası olduğunu söyledi.

Smith daha sonra makyaj sanatçılarına eğitim vermek için bir kurs açtı.

Bu çabaları nedeniyle 2009 yılında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nden onur ödülü aldı.

Makyaj mesleğine ve gösteri endüstrisine yaptığı katkılardan dolayı ise Smith bu yılın başlarında Makyaj Sanatçıları ve Saç Tasarımcıları Akademisi'nin onur ödülüne değer görüldü.