BIST 9.440
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,98
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Azerbaycanlı öğrencilerin ilk tercihi Türkiye oluyor!

Azerbaycan "Reformcu Gençler" Birliği başkanı, ünlü genç gazeteci Ferid Şahbazlı, İnternethaber.com'dan Niyazi Solak'a Azerbaycanlı öğrenciler ve eğitimle ilgili bir takım açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM / NİYAZİ SOLAK - ÖZEL HABER: Türkiye son yıllarda yabancı öğrencilerin okumak için en çok başvurduğu ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) verilerine göre, 2014-2015 eğitim yılında Türkiye'de 240 ülkeden 72 bin yabancı uyruklu öğrenci eğitim görüyor. 10 bin 638 öğrenci sayısı ile Azerbaycan bu sırada birinci, 9 bin 92 ile Türkmenistan ikinci, 5 bin 560 öğrenci ile Suriye üçüncü, 5 bin 302 öğrenci ile İran dördüncüdür.

YÖK verilerine göre, 3 bin 51 yabancı öğrenci sayısı ile İstanbul Üniversitesi devlet üniversiteleri, bin 594 yabancı öğrenci sayısı ile İstanbul Aydın Üniversitesi Vakıf Üniversiteleri içersinde öne çıkıyor.

Kardeş ülke Azerbaycan'dan olan gençlerin eğitim için en çok Türkiye'yi seçmesi ile ilgili İNTERNETHABER.COM'dan Niyazi SOLAK'a konuşan bu ülkenin en büyük gençlik teşkilatlarından "Reformcu Gençler" Birliği başkanı, ünlü genç gazeteci Ferid Şahbazlı şunları söyledi;

"Azerbaycan devleti kendi gençlerinin dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitim alarak, yüksek nitelikli personel gibi yetişmesine dikkat gösteriyor.  Sayın Cumhurbaşkanımız bu amaçla Azerbaycan gençlerinin yabancı ülkelerde eğitimi ile ilgili Devlet Programı imzalamıştır. Bu program çerçevesinde yüzlerce azerbaycanlı genç dünyanın çeşitli ülkelerinin ünlü univesitelerinde, aynı zamanda kardeş Türkiye Cumhuriyetinde eğitim görüyorlar. Bu programın yanısıra,  azerbaycanlı gençler kişisel olarak da dünyanın çeşitli üniversitelerinde okuyarak, kendilerinin bilgi ve becerilerini artırıyorlar"

Kendisi de Türkiye'nin İstanbul Aydın Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi alan Ferid Şahbazlı; "Azerbaycanlı gençlerin yurt dışında eğitim için en çok Türkiye üniversitelerini tercih etmesi çeşitli nedenlerle bağlıdır: "Muhakkak ki, son yıllarda Türkiye'de yüksek öğretim düzeyinde çok önemli başarılar elde etti. Bu ülkede üniversitelerin akademik potansiyeli , lojistik üssü, öğrenciler için oluşturulmuş eğitim koşulları oldukça yüksektir. Türkiye eğitimi hızla dünya eğitim sistemine entegre ediyor ve onun standartlarına yaklaşıyor. Bunun yanı sıra, Azerbaycan ile Türkiye arasındakı tarihi dostluk ve kardeşlik ilişkileri, halkların yaşam tarzları arasındaki büyük yakınlık, dil faktörü azerbaycanlı gençlerin eğitim için Türkiye'yi seçmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Eğitim aldığım İstanbul Aydın Üniversitesi de Türkiye'de eğitimin kalitesi ile ön sıralarda gelen ve azerbaycanlı gençlerin en çok tercih ettiği üniversitelerdendir. Genel olarak, Azerbaycan'da eğitim gören Türkiyeli öğrenciler ve Türkiye'de eğitim gören Azerbaycanlı öğrenciler her iki ülkede kendilerini öz vatanlarındakı gibi hissediyorlar "