BIST 8.988
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,91
HABER /  GÜNCEL

Azerbaycan'dan çok sert 'soykırım' tepkisi!

Azerbaycan milletvekili Azay Guliyev Papa'nın açıklaması ve Avrupa Parlamentosu'nun kararını internethaber'e yorumladı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili ve AGİTPA Güvenlik ve Siyasi Konular Komitesi Başkan Yardımcısı, Büro Üyesi, EURONEST Parlamenter Asamblesi Komisyon Başkan Yardımcısı Azay Guliyev internethaber.com'dan Nesrin Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

Papa'nın "soykırım" sözünü değerlendiren Guliyev, Papanın bu sözleri söylemekte iki amacı olabileceğini söyledi. Avrupa Parlamentosuna çok sert bir tepki veren Guliyev, "Bu yanlış ve yanlı karar Azerbaycan'la Avrupa Parlamentosu arasında olan ilişkileri de çok olumsuz ve çok ciddi etkileyecektir ve biz gelecekte hatta Avrupa Parlamentosu ile ilişkilerimizi gözden geçirmeyi dahi düşüneceğiz." dedi.


PAPA'NIN İKİ AMACI OLABİLİR

Papa'nın açıklaması gerçekten çok üzücü ve bu açıklamanın hiçbir hukuki, siyasi dayanağı da yok. Biz bunu çok araştırdık, Papa bunu iki amaçla söyleyebilir;

BİRİNCİSİ BASKI, İKİNCİSİ PARA

Birincisi; bu açıklamayı Ermeni tepkisi altında yapmış olabilir, çünkü son zamanlarda Ermeni kaynaklardan gelen paraların Vatikan Bankasında yer aldığı, burada Papa'nın maddi hesabının olduğu konuşuluyordu.

İkincisi; Türkiye'ye ve Türk milletine karşı bir haksızlık yapma isteğidir. Zaten uzun yıllar boyunca bu Türkiye'ye sürekli yapılmıştır. Bugün Türkiye'nin dünyada yükselen nüfuzuna karşılık Türkiye "soykırımcı" olarak nitelendirilerek uluslararası alanda Türkiye imajına darbe vurulmak istenmektedir.

ROMA PAPASININ GÖREVİ BU DEĞİLDİR 

Papa'nın bu açıklaması çok yanlış bir açıklamaydı, bu sadece Türkiye'yi değil, Azerbaycan'ı da menfi anlamda etkileyen bir karar, bütün Azerbaycan Parlamentosu olarak bu karara çok tepkiliyiz ve biz bu açıklamayı şiddetle kınıyoruz, reddediyoruz. Roma Papasının görevi bu değildir, Roma Papasının görevi dinler arasında, medeniyetler arasında barışı ve anlaşmayı sağlamaktır. Papa, Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlamakla bu barışa, birliğe büyük bir darbe vurmuş oldu. Ayrıca bu İslam dünyasına atılmış yanlış bir adımdır ve yakın zamanlarda menfi sonuçlarını kendisi de görebilecektir.

TÜRKİYE'Yİ HİÇBİR ZAMAN ARALARINA ALMAK İSTEMEDİLER 

Avrupa Parlamentosunun bu kararı absürd bir karardır, hiçbir hukuki yanı olmayan bir karardır. Biz yine de burada Avrupalı milletvekillerınin Türkiye'ye karşı açık şekilde garez içinde olduklarına şahit olduk. Avrupalılar zaten Türkiye'yi hiçbir zaman içlerine almak niyetinde olmamıştır ve bu kararla Türkiye'yi daha çok uzaklaştırdılar. Bu kararla kaybedecek bir taraf varsa o da Avrupa olacaktır. İkinci olarak, Ermeniler tarih boyunca Türklere karşı, Azerbaycan halkına karşı soykırım uyguladılar. Hocalı'da böyle bir soykırım yaptılar, bunu Ermenistan'ın şimdiki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da kabul etti ve itiraf etti: “Biz Azerileri korkutmak için böyle bir soykırım yaptık" dedi. Ama buna karşı Avrupa Parlamentosundan herhangi bir karar çıkmadı, bir tepki olmadı.

BU KARAR AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ ETKİLEYECEKTİR 

Diğer bir taraftan bugün BM Güvenlik Konseyinin, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarından çıkmasıyla ilgili 4 önemli kararı var ama bunların hiçbiri uygulanmıyor. Ayrıca Avrupa Parlamentosu bunlara da hep sessiz kaldı. Eğer sen hukuk, adalet arayışındaysan neden bu konulara değinmedin. Demek ki, burada siyasi bir tarafgirlik ve Türkiye'nin dışlanması var. Ben, EURONEST Parlamenter Asamblesi Komisyon Başkanı Yardımcısıyım ve bu nedenle bu kimliğimle de bu yanlış ve yanlı kararı kesin olarak kınıyorum. Şunu da kesinlikle ifade etmek isterim ki, bu yanlış ve yanlı karar Azerbaycan'la Avrupa Parlamentosu arasında olan ilişkileri de çok olumsuz ve çok ciddi etkileyecektir ve biz gelecekte hatta Avrupa Parlamentosu ile ilişkilerimizi gözden geçirmeyi dahi düşüneceğiz. Artık her şey anlaşıldı, alınan bu karar sadece Türkiye'ye karşı değil Azerbaycan'a karşı da alınan bir karardır. Azerbaycan ve Türkiye bu meselede omuz omuza olmalı, hem Papa'nın hem de Avrupa Parlamentosu’nun bu kararını yeniden gözden geçirmesi için elinden gelen her şeyi yapmalıdır.

BİZ TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ 

Biz Azerbaycan olarak Türkiye’ye karşı yapılan bu haksızlık karşısında her zaman Türkiye’nin yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Biz bu konuda geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye ile beraber her platformda bu haksızlığa karşı çıkmaya devam edeceğiz. Türk halkı bilmelidir ki, Azerbaycan Türkleri he zaman Ermenilerin bu haksız ve mesnetsiz iftiralarına karşı sizin yanınızdayız ve omuz omuza çalışmaya hazırız.