BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Azerbaycan: Muhalif insan hakları avukatı tutuklandı

Azeybaycan'da gözaltına alınan insan hakları avukatı İntigam Aliyev'ın tutuklanmasına karar verildi ve aynı sivil toplum örgütünden gözaltına alınıp tutuklanan dördüncü kişi oldu.

Abone ol

Azeybaycan'da gözaltına alınan insan hakları avukatı İntigam Aliyev'ın tutuklanmasına karar verildi.

İnsan hakları avukatının ilk duruşmaya kadar üç ay kadar tutuklu kalabileceği belirtiliyor.

Aliyev, aynı sivil toplum örgütünden gözaltına alınıp tutuklanan dördüncü kişi oldu.

Muhalif avukat, hukuka aykırı ticari faaliyette bulunmak, vergi kaçırmak ve görevini kötüye kullanmakla suçlanarak gözaltına alınmıştı.

30 Temmuz'da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan üç muhalife de, geçen hafta benzer suçlamalar yöneltilmişti.

Bu gelişmeler, hükümetin muhalifler üzerinde baskıların arttığı şeklinde yorumlanıyor.

Azeri hükümeti ise bu yorumları kabul etmiyor ve aktivistlerin mensup olduğu sivil toplum örgütünün hukuka aykırı bir şekilde işletildiğini belirtiyor.

'Rapor yayımlanmasın diye'

Siyaset uzmanı Azer Gasimli, muhaliflerin tutuklanmasındaki asıl sebebin, geçen hafta basına sızan siyasi mahkumlar hakkındaki rapor olduğunu söylüyor.

Art arda gözaltına alınarak tutuklanan dört muhalifin yazdığı raporda, Azerbaycan'daki siyasi mahkumlar detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Gasimli, "Belli ki yetkililer, bu raporun yayımlanmasını istemiyorlar. Bu nedenle muhalifleri sıkıştırmak ve ardından da tutuklamaya karar vermişler" dedi.

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Giorgi Gogia, söz konusu tutuklamaların Bakü'de yakın zamanda yapılacak Avrupa Oyunları nedeniyle yapılmış olabileceğine dikkat çekti.

Gogia, "Şimdiden eleştirileri susturmak çok daha kolay. Yoksa Avrupa Oyunları'na kadar bekleyip, o büyük etkinlik sürecinde susturmak sorun yaratabilir" dedi.

Ancak Azerbaycan'ın hükümetteki partisi "Yeni Azerbaycan Partisi" milletvekili Aydın Mirzazade, herkesin hukuk önünde eşit olduğunu söylüyor ve "muhaliflerin, siyasi iradelerinden dolayı değil, hukuk dışı faaliyetlerinden dolayı tutuklandığını" ifade ediyor.

Mirzazade, "Onlara sorun, neden kanunları ihlal ediyorlar? Sırf siyasi çemberde oldukları için onlara ayrıcalık tanınamaz" diyor.

Hüseynov ve kardeşi kayıplara karıştı

Bir başka sivil toplum örgütünün tanınan başkanı Emin Hüseynov da, neredeyse bir haftadır kayıp. Hüseynov'un başkanlığını yürüttüğü Gazetecilerin Özgürlüğü ve Güvenliği Enstitüsü, Hüseynov kaybolmadan önce yetkililer tarafından aranmış ve ardından kapatılarak mühürlenmişti.

Ne yetkililer ne de Hüseynov'a yakın olan muhalifler, kendisinin ve kardeşi Mehman'ın nerede olduğunu bilmiyor.

Mehman Hüseynov, uluslararası basın için çalışan bir fotomuhabirdi.

Uluslararası örgütler, son yıllarda Azerbaycan'ı asgari uluslararası insan hakları standartlarına uymamak ve genç muhalifleri tutuklamakla suçluyor.

Geçen Ekim ayında İlham Aliyev, üçüncü defa devlet başkanı seçilmişti. Muhalifler seçimlerde hile yapıldığını ileri sürmüş ve demokratik olmadığını söylemişti.