BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.418,41
HABER /  SAĞLIK

Az uyuyan kadınlara kötü haber

Altı saatten az uyku uyuyan kadınların kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu belirtildi.

Abone ol

Uzmanlar bu riskin erkeklere göre kadınlarda daha fazla olduğunu ileri sürüyor.

Yeni yapılan bir araştırmada her gece altı saatten az uyku uyuyan kadınların kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu ifade edildi. San Francisco'daki California Üniversitesi'nden Aric Prather liderliğinde yapılan araştırmada kötü uyku veya sabah çok erken kalkmanın kadınlar arasında koroner kalp hastalıklarına yol açan yangı seviyesinin yükselmesine sebep olduğu belirtildi.

Uzmanlar araştırmalarında yaşam tarzı ve demografik faktörleri de gözönüne aldı. Prather yaptığı açıklamada "Enflamasyon kardiyovasküler sağlığı etkileyen en bilinen gösterge olarak biliniyor. Şimdi kötü uykunun daha önce bilienenden çok daha fazla büyük rol oynadığına dair kanıtlar elde edildi. Kötü uykunun enflamasyon seviyesini artırdığını tespit ettik" dedi.

Beş yıllık bir çalışmada 2000 yılından öncesine gidildi ve yaklaşık 700 katılımcı üzerinde analiz yapıldı. Erkekler 66 iken kadınlar 64'tü. Çalışma sonunda çok kötü veya kötü uyku uyuyan kadınlarda erkeklere göre 2.5 kat daha fazla enflamasyon seviyesi olduğu tespit edildi.

Araştrıam Journal of Psychiatric Research dergisinde yayımlandı. Araştırmada her iki cins arasındaki bu farkın neden kaynaklandığına açıklık getirilmedi.