BIST 9.565
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.487,68
HABER /  GÜNCEL

Aytaç Yalman artık yeter dedi

Emekli orgeneral Aytaç Yalman, Balyoz davası sanıklarının hakaretlere varan eleştirilerine isyan etti.

Abone ol

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman "Sustukça haksız olduğumuz algısı" yaratıldı. Artık yeter" dedi, isim vermeden Hilmi Özkök ve Çetin Doğan'ı suçladı.

Yalman, "Emrime aykırı olarak bu semineri yapan ve bilgileri benden gizleyenler niçin itham edilmiyor" diye sordu.

Milliyet gazetesinin manşetine taşıdığı haberde Yalman'ın uzun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

ARTIK YETER DEMEK İSTİYORUM

Hasdal Cezaevi’ndeki Silahlı Kuvvetler mensubu askerlerin yaptıkları talihsiz açıklamaya cevap teşkil edecek şekilde kamuoyuna bir duyuru hazırladım. Ancak bu duyuruyu açıklamadan önce, üç yıldır davanın muhatabı askerlerin saygısızlıklarını cezaevi psikolojisi olarak kabul ettiğim için tahammül ettim. Sustukça kamuoyunda haksız olduğumuz algısı yaratıldı. Artık yeter demek istiyorum.

3 YIL TAHAMMÜL ETTİM

"3 yıldır davanın muhatabı askerlerin saygısızlıklarına tahammül ettim. Namus, vicdan ve şerefimi sorgulayan mektuplar aldım, telefon konuşmalarına muhatap oldum. Eşim dahi beddualara maruz kaldı. Buna rağmen arkadaşlarımın ruh halini düşünerek sustum.

BİR KAÇ SORU HAKKIM VAR

"Seminerle ilgili yaşanan olayın cereyan şeklini yazmakta olduğum kitaptan detaylı bir şekilde öğreneceksiniz. Bu aşamada arkadaşlarımın rencide olmaması için açıklamıyorum. Esasen susmamın sebebi budur. Ama bu saldırılar karşısında birkaç soru hakkım var."

NİÇİN HABERİM OLMADI?

"Emrime aykırı olarak bu semineri yapan ve bilgileri benden gizleyenler niçin itham edilmiyor? Semineri bilenler yasa gereği niçin bana haber vermedi? Bana saldıracağınıza sahte olduğu iddia edilen CD'leri kimlerin oluşturduğunu araştırmanız uygun olmaz mıydı?"

ARAŞTIRMAM İSTENMEDİ

"Darbe konusunda istihbarat almadığımı, seminerdeki ses kayıtlarını Genelkurmay Başkam'ndan (Hilmi Özkök) öğrendiğimi ve bu konuda hiç kimseden araştırma yapmam istenmediğini belirtmek isterim. Ses kayıtları elime geçseydi, gerekli inceleme için hazırlıklarımı yapardım."

İFADE VERMEK İÇİN UĞRAŞTIM

"3 günlük seminerin 1 gününde emrime aykırı olarak EMASYA planının görüşüldüğünü müşahit generalden öğrendim ve gereken ikazları yaptım. Konunun detaylarını 2010'da dava açılınca öğrendim. Geçen 3 yıl ifade vermek için çok gayret sarf ettim ancak uygun görülmedi."

SEMİNER DİSİPLİN SUÇUDUR

"Bu seminer amacını aşan bir kahramanlık gösterisidir. Disiplin suçudur. Balyoz denilen plan ile arasında ilişki olup olmadığını bilmiyorum. Balyoz isimli bir plan olup olmadığını da bilmiyorum. Bu bilgilere 2003'te sahip olsaydım askeri yargıya intikal ettirirdim."