BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Ayrılıkçıların havası bozuldu

İspanya'da ayrılıkçı bask bölgesi sertlik yanlısı tutumunu yumuşatıyor. Değişim her alanda kendini gösteriyor.

Abone ol

İspanya'nın kuzeydoğusundaki ayrılıkçı Bask bölgesinin özerk yönetim parlamentosu, İspanya Bisiklet Turunun Bask'tan geçmesi ve İspanya Milli Futbol Takımının Bask'ta maç yapmasını destekleyen bir karar aldı.

Bask bölgesinde geçen mart ayında yapılan özerk yönetim seçimleri sonrasında ilk defa Bask Milliyetçi Partisi'nin (PNV) iktidardan inip yerine dışarıdan destek alarak sosyalistlerin hükümete gelmesiyle başlayan değişim her alanda kendini göstermeye başladı.

Mevcut durumda iktidarda olan Bask Sosyalist Partisi'nin (PSE) hükümeti kurmak için dışarıdan destek aldığı Halk Partisi (PP) ve Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partisiyle birlikte parlamentoya sunduğu, Bask bölgesinde yeniden İspanya Bisiklet Turunun yapılması ve İspanya Milli Futbol Takımının maçlarını oynamasıyla ilgili karar tasarısı kabul edildi. Tasarıya, Bask milliyetçiliğini savunan PNV ile Aralar partileri karşı oy kullandı.

2008 yılında aynı konu PP tarafından parlamentoya getirilse de o dönemde çoğunluk Bask milliyetçisi partilerden oluştuğundan yapılan oylamada öneri reddedilmişti.

İspanya Milli Takımı, Bask bölgesindeki son maçını 1967 yılında yaparken, Bisiklet Turu ise en son olarak 1978 yılında Bask bölgesinden geçmişti.

Bask parlamentosu aldığı kararla İspanya Milli Takımına ve Bisiklet Turu organizasyonuna resmi davet çıkarmış olurken, karara onay veren partiler, "Normalleşmeye yönelik bir adım daha atıldı. Bask, İspanya'nın bir parçasıdır. Burada milli maç yapmak zorunlu değildir ama yasak da değildir" değerlendirmesinde bulundu.