BIST 9.682
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.425,21
HABER /  GÜNCEL

AYM'ye 'Bedelli askerlik iptal edilisin' başvurusu

Bedelli askerliğin iptali için Kocaeli'nde yaşayan bir gazi, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

Abone ol

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşayan terör gazisi Tarkan Yılgün (42), bedelli askerlik yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yılgün:, "Parayla vatan borcu ödenmez. Ülkede terör devam ediyor. Mahkemeden yasayı iptal etmesini bekliyorum" dedi.

İPTAL İÇİN BAŞVURU YAPTI

Bedelli askerlik ve sözleşmeli er ve erbaş başvurularını da kapsayan Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaştı.

Kamuoyunda "bedelli askerlik" olarak bilinen uygulamadan fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar istekleri halinde, 18 bin Türk Lirası ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Bedelli askerlik uygulaması için başvurular başlarken bir terör gazisi 'bedelli askerlik' yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

KAYALIKLARDAN DÜŞTÜ

Gazi Tarkan Yılgün, kanunun iptali için Gölcük 2. Asliye Hukuk Mahkemesi yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yılgün, başvuru için 206 lira harç ödedi.

Yılgün, 1997 yılının mayıs ayında başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği Çekiç Harekâtı'nda mayına basarak yaralanan tim komutanına yardım ederken kayalıklardan düşerek yaralandığını ve gazi olduğunu söyledi.

TERÖR VARKEN BEDELLİ YANLIŞ

Terör devam ederken bedelli askerlik çıkarılmasının doğru olmadığını söyleyen Yılgün; "Terör daha bitmedi. Kuzey Irak, Suriye'de sorun var. Açılım süreci de var. Her yer güllük gülistanlık değil. Terör örgütü silah ve eleman olarak güçlendi. Ülke güllük gülistanlık olsa tamam. Güneydoğu'da şehit olanlar yoksul insanların çocukları. Parayla vatan borcu ödenmez.Paran varsa canın sağ olsun paran yoksa vatan sağ olsun anlayışı bir hak ihlali ve haksızlık" diye konuştu.

Yılgün, yüksek mahkemenin bedelli askerlik kanununu iptal etmesini beklediğini sözlerine ekledi.