BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

AYM’nin kararının ardından CHP’den ‘baraj’ adımı!

Anayasa Mahkemesi'nin seçim barajına ilişkin kararının ardından CHP harekete geçti. CHP seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 3'e düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

Abone ol

Milletvekili Seçim Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi seçim barajının yüzde 3 olmasını öngörüyor. Teklif yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 3'e indiriyor. Temsilde adaletin sağlanmasının önünde yer alan en önemli engelin ülkede uygulanan yüksek seçim barajı oranı olduğu kaydedilen teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

BAŞLI BAŞINA HAK İHLALİDİR

"AKP Hükümeti sürekli olarak 'milli irade' vurgusu yapmaktadır, ancak, sadece söylemde kalan bu ifadenin gerçek ve işleyen demokrasilerde eyleme dönüşmesi gerekmektedir. Siyasal yaşamın tüm aktörlerinin temsil edildiği daha adil bir seçim barajı belirlenmesi ve bu barajın yüzde 3 (üç) olması elzemdir. Görece küçük siyasal partilerin seçim ittifaklarının önünü kesen anlayışın değişmediği ve yüzde 10'luk seçim barajının var olduğu bir ülke de, sağlıklı bir demokrasiden söz etmek söz konusu değildir. Yüzde 10 (on)'luk seçim barajı uygulaması ileri demokrasilerde gereklilik olarak görülebilir, ancak, sağlıklı işleyen gerçek demokrasilerde başlı başına bir hak ihlalidir. Temsilde adaletin sağlanması, çağdaş demokrasilerin esasıdır, yüzde 3 seçim barajının olması, Meclis'te temsil edilen çoğunluğun artması demektir."