BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.437,47
HABER /  GÜNCEL

AYM'nin kararı sonrası 70 isim TSK'ya dönebilir

Balyoz Davası'nda hüküm giymiş 13'ü general ve amiral toplam 70 subay AYM kararı sonrası TSK'daki görevlerine geri dönebilecek.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davasın'nda "hak ihlali" var kararının ardında ardından dün yapılan tahliyeler sonrası tutuksuz yargılama sonucu beraat etmeleri halinde Balyoz davasından hüküm almış muvazzaf 13’ü general ve amiral 70 subay Türk Silahları Kuvvetleri'ne dönebilecek.

Bu isimler arasında Başbakan Erdoğan’a Güneydoğu gezisinde dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile siperde bilgi veren Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Koramiral Deniz Cora da var.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Balyoz davasına ilişkin kararı, bu davadan hüküm almış muvazzaf 13 general ve amiralin Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kalmalarını sağlayabilecek.

ÖNCE İZİN YAPARLAR

Askeri kaynaklar, tahliye olan 13’ü general ve amiral toplam 70 muvazzafın daha önceden belirlenmiş görevlerinin başına dönmelerinde hiçbir sorun olmadığını belirterek "Ancak önce hepsinin bir süre resmi izin haklarını kullanacaklarını düşünüyoruz. Bu da son derece normal" dediler.

YAŞ'TA GÜNDEME GELECEK

En son 2010 Yüksek Askeri Şurası’nda (YAŞ) terfi alan bu askerlerin durumu cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce toplanacak olan bu yılki YAŞ’da da gündeme gelecek. Başvuru yapılan yerel mahkeme, AYM’nin verdiği hüküm doğrultusunda tutuksuz yargılama kararı verdiğinde, söz konusu muvazzaf general ve amiraller TSK’da daha önce getirildikleri pasif görevlerine geri dönebilecekler. Terfi durumları bu yıl 4’üncü yılını dolduracağı için YAŞ’da da temdit (uzatma) almaları bekleniyor.

2015’TE TERFİ BİLE ALABİLİRLER

Tutuksuz yargılama sonucu beraat etmeleri halinde 2015 yaz şurasında terfi almaları da mümkün olabilecek. 13 general ve amiral arasında askeri mahkemenin kararına rağmen 2010 YAŞ’ın da bir üst rütbeye terfileri hükümetin onaylamadığı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da bulunuyor. Diğer general ve amirallarin isimleri şöyle: Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman; Tümamiraller: E. Caner Bener ve A. Sinan Ertuğrul; Tümgeneraller: Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş; Tuğamiraller: A.Sadi Ünsal, F.Can Yıldırım ve Şafak Yürekli; Tuğgeneraller: Mehmet Eldem ve Kubilay Baloğlu.