BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,05
ALTIN 2.324,21
HABER /  GÜNCEL

AYM'den flaş dershane kararı!

Anayasa Mahkemesi, dershaneler için son dakika kararı! AYM, dershanelerle ilgili kararını nihayet verdi. İşte o çok tartışılacak dershane kapatma kararı;

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun hükmü oy birliğiyle iptal etti. Yeni kararla birlikte 1 Eylül 2015'ten itibaren kapatılacak dershanelerin eğitime devam edeceği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, merakla beklenen dershanelerle ilgili kararını verdi. AYM'nin oy birliğiyle dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun hükmünü iptal ettiği belirtildi.

Yeni kararla birlikte hükümetin 1 Eylül 2015 tarihinden kapatılacak olan dershanelerin eğitime devam edeceği kaydedildi. AYM’nin oy çokluğu ile alınan kararda şu noktalara dikkat çektiği öğrenildi:

“Anayasa’nın 13. maddesi hak ihlallerinde hangi durumlarda sınırlanacağını belirtmektedir. Bu yasa bu sınırlara uymamaktadır. Aynı şekilde 42. maddesi eğitim ve öğretim hakkının özgürce kullanımını sağlamaktadır. Yasanın bu maddeye de aykırı olduğu görülmüştür. Çalışma özgürlüğü, girişim hakkını düzenleyen 48. maddeye de aykırılık görülmektedir.

"ÖLÇÜLÜ BİR KARAR DEĞİLDİR"

Eğitim ve öğretim hakkının Anayasa garantisine alındığı demokratik bir toplumda bu karar ölçülü bir karar değildir. İdarenin yaptığı müdahale de ölçülü bir müdahale değildir. Hakkın kullanımında idarenin müdahalesini toplum yararıyla ile ilgili bir sınırının olması gerekir. Her hak bir müdahale ile karşılaşabilir. Ama buradaki zorunluluk net değildir. Bu müdahalenin kamusal yararı ile haklarına müdahale edilenlerin mağduriyetleri arasında bir denge yoktur. Eğitim hakkı temel hak olarak vardır. Yönetim buna müdahale edecekse Anayasa’nın belirlediği sınırların korunması gerekir. Topluma sağlanan yarar ile zarar arasında bir dengenin oluşmadığı doğacak mağduriyetin adiliyet içermediği görülmektedir.”

AYM Raportörü yasanın iptal isteminin reddi yönünde görüş bildirmişti. AYM uzun süredir bekleyen yasayı raportörün tersi yönünde karar vererek iptal etti.

CHP BAŞVURMUŞTU

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kararın iptali için Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa mahkemesine başvurmuştu.

CHP'nin kanunun iptal edilmesi yönündeki başvurusunu karara bağlamak üzere toplanan anayasa mahkemesi, karar duruşması öncesi geçen çarşamba günü dershane temsilcilerini dinlemişti.

Kararın 9 Temmuz'da açıklanması beklenirken mahkeme üyelerinden engin yıldırım'ın annesinin vefat etmesi üzerine kararın oylanması ertelenmişti.

Yüksek mahkemenin yasayla ilgili kararını bugün verdi ve dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlenen yasa iptal edildi.