BIST 9.052
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.296,28
HABER /  GÜNCEL

AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan olay fotoğrafına açıklama

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan medyaya yansıyan bir fotoğrafı sebebiyle eleştirilerin ortasında kaldı. Zühtü Arslan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan bu fotoğrafı 'AYM başkanı eğildi' şeklinde yorumlandı. Peki Arslan, Erdoğan'ın önünde eğildi mi? İşte açıklama;

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Cumhurbaşkanı'nın önünde eğildi" eleştirilerine adli yıl açılış resepsiyonunda yanıt verdi. AYM sitesine de o anın orjinal video görüntüleri ve fotoğrafları konuldu. Zühtü Arslan resepsiyonda 'eğilme' sorusuna şu yanıtı verdi;

-“Bu konu çok saçma ve anlamsız. Bunun üzerinde yorum yapmak biraz abesle iştigal gibi. Fakat sordunuz, cevap vereyim. Bir kere o fotoğraf gerçeği yansıtmıyor. Üzerinde çalışılmış. Kadraj oyunuyla manipülasyonun çirkin bir örneği” dedi. Bu görüntüleri 31 Ağustos’ta Yüksek Mahkemenin internet sitesine koyduklarını kaydeden Arslan, görüntülerde normal bir tokalaşma olduğunun, fotoğrafın ise üretilmiş, üzerinde çalışılmış, belli bir imaja yönelik manipülatif bir kare olduğunun anlaşılacağını savundu. Manipülasyonun kim tarafından yapıldığı sorusuna Arslan, “Onu ben bilemem. Siz gazetecisiniz. Araştırırsınız, siz bulursunuz” diye yanıt verdi.

Zühtü Arslan'ın medyaya yansıyan ve Erdoğan'ın 'önünde eğildi' iddialarına yolaçan kareleri bunlar. Fotoğraflar bu intibayı yaratsa da işin aslını yukardaki video kaydındaki görüntüler ortaya koyuyor. 


ALLAHTAN BAŞKA GÜCÜN ÖNÜNDE EĞİLMEM

-“Törende Sayın Cumhurbaşkanı ile normal bir tokalaşma ve arkasından bu tür manipülatif bir karenin maksatlı şekilde, özenle seçilmiş şekilde servis edilmesi olayı var. Ben bunu şahsıma ve Sayın Cumhurbaşkanına yönelik haksızlık olduğunu düşünüyorum. Özellikle de şunu ifade edeyim, şahsıma karşı bir hakaret, Sayın Cumhurbaşkanına da haksızlık. Anayasa Mahkemesi başkanı olarak ve daha önce de meslek hayatımın hiçbir döneminde, Allah’tan başka hiçbir gücün önünde eğilmedim, eğilmem de. Bir kere bunu net bir şekilde ifade edeyim. Bunun aksine ne görürseniz inanmayın. Ve o fotoğraf da bunun aksini göstermeye çalışan bir imaj çalışması. Siz daha iyi bilirsiniz bu konuları. Bir kadraj oyunu bana göre. Videoyu izlediğinizde bunu daha rahat görebilirsiniz.

CUMHURBAŞKANINA SAYGI DEVLETE VE MİLLETE SAYGININ GEREĞİ
-Fakat şunu da ifade edeyim, Cumhurbaşkanına saygı meselesiyle yargı bağımsızlığının bir ilgisi yok. Dünyanın her tarafında cumhurbaşkanları, devlet başkanları devleti ve milleti temsil ederler. Bizim anayasamıza göre de Sayın Cumhurbaşkanı devletin başı ve Türk milletinin birliğini temsil eden bir kişidir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanına saygı benim anlayışıma göre devlete ve millete saygının bir gereğidir. Ama bunu eğilme gibi veya esas duruş gibi negatif kavramlarla ifade etmek, her şeyden önce Anayasa Mahkemesine karşı büyük bir haksızlık, kurumun temsilcisine, başkanına yönelik büyük bir haksızlık olarak kabul ediyorum. Böyle bir şey söz konusu değil.

YORUMLAR SPEKÜLATİF
-Cumhurbaşkanı ile nasıl bir ilişki içinde olunması gerektiğini bilecek kadar mesleki tecrübeye sahibim. 30 yıldır anayasa hukukunun teorisi ve pratiği içindeyim. Dolayısıyla yargı bağımsızlığının ne olduğunu, Cumhurbaşkanına saygının ne olduğunu bilecek birikime ve tecrübeye sahip bir kişiyim. İlk kez de böyle bir törene katılmıyorum. Daha önce de katıldık. Bunun dışındaki her türlü haber, yorum, görüntü, tamamen spekülatiftir.”

ORJİNAL GÖRÜNTÜLER : Zühtü Arslan'ın 'orjinalini' Anayasa Mahkemesi sitesine koyduk dediği fotoğrafı da bu... AYM sitesinde o anın video görüntüleri de yayınlandı. (Video yukarda)