BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20
HABER /  GÜNCEL

AYM Başkanı Arslan'dan son dakika açıklamaları

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM'nin 53. kuruluş yıldönümü töreninde konuşuyor.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi 53. Kuruluş Yıldönümü Töreni Ankara'da yapılıyor. Törenin açılış konuşmasını Anayasa Mahkemesi Zührü Arslan yaptı.

Arslan konuşmasının önemli bir bölümünü yeni anayasaya ayırdı. Arslan, "Mahkememiz değişim sürecinin başında bulunuyor" açıklamasıyla da dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi'ndeki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı.

ekran-resmi-2015-04-27-10.58.53.png    AYM Başkanı Zührü Arslan

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini söyledi. Arslan, "Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 53. kuruluş yıldönümü töreninde konuştu.
Zühtü Arslan şu ifadeleri kullandı:

"Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.

Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuşmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir. Hiçbir organ diğerlerinin yardımı olmadan hiçbir sorunu çözemez. Bağımsız ve tarafsız bir yargıya sahip olmamız kaçınılmaz bir gerekliliktir.

YENİ ANAYASA ZORUNLULUK

Mahkememiz değişim sürecinin başında bulunuyor. Bireysel başvuru önemli bir işlev görmektedir.
Yeni Anayasa kaçınılmaz bir zorunluluktur. Yeni Anayasa için zemini hazırlamak hepimizin sorumluluğundadır. Yeni Anayasa arayışı yeni bir konu değildir. 150 yıldır yeni Anayasa aranmaktadır. Kopyala yapıştır anlayışıyla Anayasa yapmak yanlıştır. Yeni Anayasa sihirli bir değnek değildir. İyi bir anayasa kadar, iyi bir anayasa yorumcuları ve uygulayıcıları gerekir.

"HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYİ DEĞERLİ KABUL EDİYORUZ"

AYM olarak kararlarımıza ve uygulamalarımıza yönelik her türlü eleştiriyi değerli gördüğümüzü söylemek isterim. Yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Anayasa için uygun bir iklimin oluşması lazım. Bu iklimin oluşması için ayrıştıran değil birleştirten pozitif bir tavır gerekmektedir.

Yeni anayasa arayışı bugüne has bir durum değildir. Bu ülke yaklaşık 150 yıldır anayasasını arıyor. Yeni anayasa yapım sürecinde oluşan anayasa geleneğinin hesaba katılması gerekmektedir. Kopyala yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa demokratik anayasaların olmazsa olmazlarını almadan bir anayasa yapmaya çalışmak o derece yanlış olur. Güçler ayrılığına dayalı iyi ve etkin bir sistem kuran bir anayasa yapılması mümkündür.

"HAŞİM KILIÇ'A ŞÜKRANLARIMIZI SUNMAK İSTİYORUM"

Yeni anayasa tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir değnek de değildir. Sayın Haşim Kılıç’a mahkememize katkılarından dolayı şükranlarımızı sunmak istiyorum. Sayın Kılıç 25 yıl boyunca bu mahkemeye ve ülkemize büyük hizmetler yapmış ve paradigma değişiminin öncüsü olmuştur. Kendisine emeklilik hayatında huzur diliyorum."